ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δορυφορική εικόνα από τη φωτιά στο Σχηματάρι – Προειδοποίηση από meteo για τις πυρκαγιές

Στη φωτιά στο Σχηματάρι αναφέρεται το meteo, μέσω δορυφορικής φωτογραφίας, αναλύοντας τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών της καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει το meteo, tις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2022, αγροτοδασική πυρκαγιά έλαβε χώρα στην περιοχή ανατολικά του Σχηματαρίου, Βοιωτίας.

«Προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης που λάβαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της αγροτοδασικής πυρκαγιάς στο Σχηματάρι, Βοιωτίας αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών μιας καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και
η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 – 12 %), όπως φαίνεται και από την ανίχνευση θερμικών ανωμαλιών (πορτοκαλί/κόκκινα χρώματα) καθώς και από τους σκουρόχρωμους καπνούς.
Επίσης, από την παρακάτω δορυφορική εικόνα υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά καθοδηγούμενη από τον άνεμο, παρουσίασε πρόσκαιρα ακραία συμπεριφορά καθώς μετέφερε καύτρες έως και 700 μέτρα κατάντη του βορειοδυτικού ανέμου όπως φαίνεται και από την δεύτερη θερμική ανωμαλία νοτιοανατολικά της αρχικής εστίας.