ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δουλέμποροι κρατούσαν φυλακισμένους ανήλικους Αφγανούς στο κέντρο της Αθήνας

Τέσσερα 16χρονα παιδιά από το Αφγανιστάν έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, φυλακισμένα από δουλέμπορους σε υπόγειο διαμέρισμα της οδούς Φυλής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτή τη φρικιαστική υπόθεση, οι δουλέμποροι απειλούσαν ότι θα τα σκοτώσουν αν οι γονείς τους δεν έδιναν 3.000 ευρώ για το καθένα για να τους ελευθερώσουν.

Είχαν φθάσει στις 8 Ιουνίου στον Έβρο, από εκεί πεζοί κινήθηκαν στην Κομοτηνή. Εκεί τους πήρε τηλέφωνο ο δουλέμπορος με το όνομα «ΠΑΤΡΙΚ». Τους παρέλαβε αυτοκίνητο που τους μετέφερε στην υπόγεια φυλακή.

Στη συνέχεια οι δουλέμποροι τους πήραν τα κινητά και τους τα έδωσαν ξανά προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους για να καταβάλουν τα χρήματα.

Τότε ένας από τους ανήλικους έστειλε σε φίλο του στη Ελλάδα, μήνυμα κινδύνου και το στίγμα τοποθεσίας του. Εκείνος ειδοποίησε τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ειδοποιήθηκε η Άμεση Δράση και το Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα. Όταν οι αστυνομικοί έφθασαν εκεί, οι ανήλικοι άρχισαν να καλούν σε βοήθεια, έσπασαν ένα τζάμι και ελευθερώθηκαν. Κινητή ομάδα δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού παρέλαβε τους ανήλικους προκειμένου να γίνει η καταγραφή-χαρτογράφησή τους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.