ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχετε κόρη στην εφηβεία – Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι την πιέζουν τα αγόρια να κάνει

Μια νέα έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε άρθρο των New York Times, η οποία αποδεικνύει πόσο συχνό φαινόμενο είναι, αγόρια στην εφηβεία να εξαναγκάζουν ή να απειλούν κορίτσια να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους. Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από 500 συμμετέχουσες ηλικίας από 12 έως 18 ετών, σχετικά με τις αρνητικές εμπειρίες που είχαν λόγω sexting, στα δύο τρίτα των κοριτσιών έχει ζητηθεί να στείλουν συγκεκριμένες γυμνές φωτογραφίες τους. Η «απαίτηση» αυτή, μάλιστα, έχει να κάνει είτε με κάποια «ρομαντική υπόσχεση» (π.χ. στείλε και θα γίνεις το κορίτσι μου) είτε με εκδηλώσεις μίσους, απειλών και εκφοβισμού (π.χ. στείλε γιατί θα διαδώσω μία κακή φήμη για εσένα).

Σχετικά με την έρευνα, η ψυχολόγος Lisa Damour αναφέρει, ότι «Οι έφηβοι παρασύρονται σε μία σεξουαλική κουλτούρα, η οποία βασίζεται σε μία επιβλαβή προϋπόθεση: ως προς τους ετεροφυλόφιλους, τα αγόρια τυπικά ‘παίζουν’ στην επίθεση και τα κορίτσια στην άμυνα… Τα περισσότερα σχολεία και πολλοί γονείς ήδη λένε στους έφηβους να μη στέλνουν selfies σεξουαλικού περιεχομένου. Αλλά γιατί δεν τους λέμε, επίσης, να σταματούν να ζητούν γυμνές φωτογραφίες ο ένας από τον άλλον;»

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Sara Thomas του Πανεπιστημίου Northwestern, έδειξε, ότι λιγότερο από 8% των κοριτσιών έστειλε γυμνές φωτογραφίες επειδή πραγματικά το ήθελε. Οι περισσότερες το έκαναν λόγω επιθυμίας να ευχαριστήσουν το αγόρι, για να έρθουν «πιο κοντά» ή να αποφύγουν άλλα προβλήματα. Επιπλέον, ενώ οι ερευνητές βρήκαν, ότι τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια στέλνουν γυμνές φωτογραφίες μεταξύ τους, τα αγόρια έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιέσουν τα κορίτσια να το κάνουν. Αν είναι ήδη ζευγάρι μεταξύ τους, η ιδέα τους φαίνεται φυσιολογική, με ισχυρισμούς όπως «όλοι έχουν μια γυμνή φωτογραφία της κοπέλας τους». Κι αν το κορίτσι διστάσει, το αγόρι συχνά απειλεί, ότι θα χωρίσουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα αγόρια χρησιμοποιούν φωτογραφίες που ήδη έχουν για να πιέσουν τα κορίτσια να στείλουν περισσότερες, απειλώντας ότι θα δημοσιοποιήσουν τις πρώτες. Το αγόρια που δεν βρίσκονται σε σχέση, επίσης ζητούν από τα κορίτσια γυμνές φωτογραφίες, και σε περίπου 12% των κοριτσιών ακολουθεί ένα μπαράζ απαιτήσεων, από περισσότερα του ενός αγόρια, οι οποίες δημιουργούν στα κορίτσια το αίσθημα ότι «το  να σου ζητά ένα αγόρι γυμνές φωτογραφίες είναι αναπόφευκτο».

Το χειρότερο, όμως, είναι, ότι τα περισσότερα κορίτσια δεν έχουν ιδέα πώς να αντιδράσουν σε αυτές τις απαιτήσεις. Σύμφωνα με την ψυχολόγο: «Ενώ πολλές νέες γυναίκες αναλαμβάνουν την ευθύνη να διαπραγματευτούν τέτοιες πιέσεις, αναφέρουν μεγάλη σύγχυση, γιατί δεν ξέρουν με ποιον τρόπο να το κάνουν.»

 

Η ίδια η Damour συμβουλεύει τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς, να κάνουν ορισμένες μικρές αλλαγές για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τα νεαρά κορίτσια σε αυτή την κατάσταση, ξεκινώντας, μεταξύ άλλων, από το κατακρίνουν τέτοιες απαιτήσεις και να θέτουν υπόλογο το αγόρι που ζητά κάτι τέτοιο. «Είναι, βέβαια, γεγονός, ότι απλά αποκηρύττοντας μια τέτοια συμπεριφορά, δεν διορθώνεις το πρόβλημα. Αλλά τα όρια μπορούν να παίξουν ρόλο. Όταν ένας ενήλικας λέει: Δεν είναι σωστό να ζητάς γυμνές φωτογραφίες γιατί έτσι βάζεις κάποιον σε μια τρομερά δύσκολη θέση, θέτει, ουσιαστικά έναν φραγμό, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει αυτή την παρορμητικότητα», εξηγεί.

Επίσης, δίνει στα κορίτσια κάτι που χρειάζονται απεγνωσμένα: Σαφείς οδηγίες ως προς το τι να κάνουν, αν κάποιος τα παρενοχλήσει ζητώντας γυμνές φωτογραφίες. Η Damour «Αν οι γονείς και τα σχολεία κάνουν σαφές, ότι η απαίτηση αυτή αποτελεί παράβαση, τα κορίτσια θα νιώθουν, ότι έχουν την εναλλακτική να βγάζουν selfies για τον εαυτό τους και να ζητούν βοήθεια από τους ενήλικες. Έχουμε ευθύνη να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση στους νέους ως προς το τι σημαίνει ερωτική σχέση. Εξάλλου, ως κοινωνία έχουμε ευτυχώς φτάσει σε ένα σημείο που δεν ανεχόμαστε πλέον καμίας μορφής σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος των γυναικών από ενήλικους άνδρες. Πώς περιμένουμε αυτό να γίνει πράξη, αν δεν καταρρίψουμε τις τοξικές συμπεριφορές που έχουν κατακλύσει τους έφηβους;»

πηγή: infokids.gr