ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έδειρε συγχωριανούς του, έκανε ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα αλλά αθωώθηκε!

«Νόμιζα ότι με καταδίωκαν, δεν καταλάβαινα τι έκανα, είχα πιει, ζητάω συγγνώμη…» ήταν τα λόγια του άνδρα, ο οποίος πριν από έξι χρόνια, βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ, επιτέθηκε σε τρεις συγχωριανούς του σε καφενείο, προκάλεσε ζημιές σε δύο καταστήματα και πέντε αυτοκίνητα, στο Πελόπιο και το Στρέφι στην Ηλεία.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού από το ΜΟΔ Αμαλιάδας και έμεινε έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού για τρία χρόνια, από το 2021 (οπότε εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση) μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, οπότε και αποφυλακίστηκε.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου κάθισε ξανά στο εδώλιο, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, το οποίο έδωσε άλλη τροπή στην υπόθεση, καθώς τον απάλλαξε από τις κατηγορίες σε βάρος του, της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και φθοράς ξένης περιουσίας κρίνοντας ομόφωνα πως έχει το ακαταλόγιστο.

Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που προσκόμισε η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας σε λαϊκούς και τακτικούς δικαστές. Αλλά ούτε και στον Εισαγγελέα της Έδρας, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή του κάνοντας δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για υιοθέτηση του άρθρου 34 του Ποινικού Κώδικα καθώς όλα τα στοιχεία (μαρτυρικές καταθέσεις, κ.α.) κατέδειξαν πως δεν είχε συνείδηση των πεπραγμένων του.

«Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα άνθρωπο με τρακτέρ να καταδιώκει τα περιπολικά. Με χτύπησε και μου ζήτησε συγγνώμη» κατέθεσε ένας από τους παθόντες, ενώ άλλοι συγχωριανοί που ήταν αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στο Δικαστήριο πως «φαινόταν πως δεν καταλάβαινε τι έκανε. Ήταν εκτός εαυτού».

Σύμφωνα με το gnomip.gr, ένας άλλος που δέχθηκε την επίθεση στο καφενείο ανέφερε: «Ήρθε και με χτύπησε στο πρόσωπο απρόκλητα και άρχισε να απειλεί την οικογένειά μου, φαινόταν πως δεν ήταν σε καλή κατάσταση και είχε μαζί του και το δίχρονο κοριτσάκι του».

Νωρίτερα, πήγε σε βενζινάδικο της περιοχής, ζήτησε να του δώσουν καύσιμα με πίστωση, οι ιδιοκτήτες δεν το δέχθηκαν και ο κατηγορούμενος άρχισε να σπάει τζαμαρίες του καταστήματος και να προκαλεί φθορές σε δύο σταθμευμένα οχήματα.

Η αδελφή του κατηγορούμενου, που έχει αναλάβει την φροντίδα του μετά την αποφυλάκισή του, είπε στο δικαστήριο, «εκείνη την περίοδο κατανάλωνε αλκοόλ και ουσίες, είχε μανιοκατάθλιψη και δεν έπαιρνε θεραπεία. Τώρα παρακολουθείτε από ψυχίατρο, παίρνει κανονικά την αγωγή του και όλο το χωριό τον έχει αγκαλιάσει».

Ο άνδρας ζει στην περιοχή, δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και η πρόεδρος της έδρας τον προέτρεψε να είναι συνεπής.