ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφοριακοί «μαϊμού» εξαπατούσαν ηλικιωμένους στη Β. Ελλάδα

eforiakoi

Αδίστακτη σπείρα που τα μέλη της προσποιούνταν ότι ήταν εφοριακοί και λογιστές και εξαπατούσε ηλικιωμένους κατάφερε να εξαρθρώσει η ΕΛΑΣ.

Η συμμορία που δρούσε στη βόρεια Ελλάδα είχαν αποσπάσει περισσότερα από 20.000 ευρώ από τα θύματα της με το πρόσχημα τακτοποίησης υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων.

Από τις αστυνομικές αρχές εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις απάτης σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών ηλικίας 33, 57, 22 και 29 ετών, για τα αδικήματα της «Σύστασης Συμμορίας» και «Απάτης».

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω, τουλάχιστον από τα μέσα Ιουλίου του 2014, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα (συμμορία) με δομή και συγκεκριμένους ρόλους, τους οποίους ενάλλασσαν περιοδικά, προκειμένου να παραπλανούν τις Αρχές, έχοντας ως απώτερο σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, οι δράστες προσποιούμενοι τους εφοριακούς ή τους λογιστές, εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα και χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την τακτοποίηση υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων, αποσπούσαν από αυτά, χρηματικά ποσά.

Οι δράστες προσπορίζονταν παράνομο περιουσιακό όφελος από χρηματικά ποσά, που είτε τους παρέδιδαν οι ηλικιωμένοι στις οικίες τους, είτε έπειτα από ανάληψη που πραγματοποιούσαν από τραπεζικό υποκατάστημα, στο οποίο, οι ίδιοι οι δράστες, τους μετέφεραν.