ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγαν από την Ελλάδα για τη Γερμανία άλλοι 90 αιτούντες άσυλο

Ακόμα 90 αιτούντες άσυλο, μέλη οικογενειών με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αναχώρησαν σήμερα από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών για τη Γερμανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Γερμανία έχει προθυμοποιηθεί να υποδεχτεί 243 παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και προέρχονται από τις δομές των νησιών της Ελλάδας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 928 άτομα.

Η πρώτη αντίστοιχη αναχώρηση ομάδας περισσοτέρων από 80 αιτούντων άσυλο είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνει ότι «η ελληνογερμανική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και επαγγελματισμός, η αρχή της αλληλεγγύης μετουσιώνεται σε εφαρμοσμένη και αποτελεσματική πολιτική δράση».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, σημειώνει ότι «συνεχίζουμε την υποδοχή άρρωστων παιδιών και παιδιών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» και προσθέτει: «Καταθέτουμε με τον τρόπο αυτό μια σαφή ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Στη δύσκολη πορεία προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου η αλληλεγγύη όλων των εταίρων της ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητη».