ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κοντός

Έφυγε από τη ζωή ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών Παναγιώτης Κοντός, ο οποίος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και την Ανώτατη Εκπαίδευση γενικότερα.

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ αλλά και επί 40 χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα, διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία).

Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

Δίδαξε δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Έχει διδάξει επίσης σε πολλά πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας.

Είναι ο πρώτος που έχει εισαγάγει και διδάξει το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Έχει επίσης επιβλέψει ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Είναι από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.

Σημαντική, ως καθοριστική, ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.