ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Ένας ακόμα Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια τέθηκε σε λειτουργία μέσα από τη στενή συνεργασία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλη, με την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Π. Σακκά, του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και στελεχών των εμπλεκόμενων φορέων. Πρόκειται για τον νέο Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. Ο νέος σταθμός ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον κ. Πατούλη, λειτουργεί με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο ΚΑΠΗ Ραφήνας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού δήλωσε:

«Το ΕΔΔΥΠΠΥ από την ίδρυσή του, το 2005, έχει ως βασικό του σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Μέσα από πλήθος δράσεων αποδεικνύουμε έμπρακτα πως βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των δημοτών των Δήμων- μελών μας. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής προσφέρουμε, μέσα από τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις στο κατάλληλο προσωπικό, στήριξη σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, αλλά και στο οικείο περιβάλλον τους. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2021 έχει τεθεί σε λειτουργία και η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102. Η γραμμή έχει δημιουργηθεί από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 90 Δήμοι- μέλη μας έχουν δημιουργήσει Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από το Δίκτυο, μπορούν όλοι οι Δήμοι- μέλη να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και να έχουν το δικό τους Συμβουλευτικό Σταθμό, ώστε όλοι οι δημότες που είναι ασθενείς με άνοια ή οι φροντιστές τους, να μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές και στήριξη από το προσωπικό και τον εξειδικευμένο ιατρό».

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου μαζί με το «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων» (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών λειτουργούν συμβουλευτικό σταθμό άνοιας, μια πρωτοβάθμια μονάδα πρόληψης για την τρίτη ηλικία. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Δικτύου και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, καθώς και την πρόεδρο της εταιρείας Alzheimer Αθηνών Dr. Παρασκευή Σακκά για την άριστη συνεργασία, ώστε η Δομή να στελεχώνεται από ένα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό. Κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα σε ζητήματα πρόληψης, σε ζητήματα υγείας που απασχολούν όλους μας. Οι πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου πρέπει πλέον να γνωρίζουν ότι στο χώρο των ΚΑΠΗ φιλοξενείται ο εν λόγω συμβουλευτικός σταθμός, ο οποίος έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα αλλά και των συγγενών τους παρέχοντας υπεύθυνα επιστημονική και άρτια συμβουλευτική ενημέρωση».

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, κα Μαρία Κουρή δήλωσε: «Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι δήμοι δείχνουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα αρκετά ωφέλιμο για τους δημότες, καθώς προσφέρεται η απαραίτητη γνώση και βοήθεια σε πάσχοντες και φροντιστές. Συγχαίρουμε το Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου για αυτή την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε και άλλοι Δήμοι να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία από τη  Δρ. Παρασκευή Σακκά Νευρολόγο/Ψυχίατρο και Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με θέμα «Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια στους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ: παρόν και μέλλον». Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά τόνισε: «Η Άνοια εντάσσεται στα 12 νοσήματα του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας και από το 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ υλοποιούν  το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα.  Είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια και αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια, καθώς και οι φροντιστές τους, στον τόπο της κατοικίας τους.  Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας. Στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών  έχουμε εκπαιδεύσει από το 2018, επαγγελματίες υγείας από 102 Δήμους της Ελλάδος σε όλα τα θέματα που αφορούν την Άνοια και σήμερα στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου παρέχει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».

Η κα Βλαχάκη Χρυσούλα Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με δ.τ. «Φίλιππος Καβουνίδης», όπου εντάσσεται η δομή του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, δήλωσε ότι: «Σε συνεργασία με την εταιρία Αλτσχάιμερ Αθηνών πρόεδρος της οποίας είναι η Δρ. Σακκά Παρασκευή και το ΕΔΔΥΠΠΥ (Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων) πρόεδρος του οποίου είναι ο κύριος Πατούλης Γεώργιος, δημιουργήσαμε αυτή τη Δομή, μία Δομή που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη για κάθε Δήμο που σέβεται, φροντίζει και μεριμνά για τους πολίτες του. Η νόσος της άνοιας έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως η «Επιδημία του 21ου αιώνα». Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οδηγεί σε ολοένα  και μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πασχόντων από κάποια μορφή άνοιας. Η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον. Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι πολύ σημαντική, αφού δίνει το χρονικό περιθώριο στους πάσχοντες και στους φροντιστές τους να ενημερωθούν, να αποδεχθούν την κατάσταση και να προγραμματίσουν καλύτερα το αύριο, πάντα με γνώμονα την διατήρηση της ποιότητας ζωής τους. Με την δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού δίνεται η δυνατότητα  στους Δημότες μας και όχι μόνο, να προσέλθουν εδώ στον Δήμο τους σε ένα περιβάλλον οικείο και φιλικό να ενημερωθούν σε ό,τι αφορά στην νόσο  της άνοιας, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες άνω των 65 ετών να υποβληθούν σε κάποιες εξετάσεις για τον εντοπισμό πιθανών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έναρξη της νόσου. Αν τα ευρήματα της εξέτασης είναι σημαντικά, ο πολίτης παραπέμπεται στους  εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος μας, με σκοπό την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, και όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Δήμου φιλικού προς την άνοια.  Μίας κοινωνίας που οι νοσούντες δεν θα νιώθουν παραγκωνισμένοι αλλά ενεργά μέλη αυτής. Οφείλουμε να παρέχουμε όλη την απαραίτητη ενημέρωση, όλη την γνώση για την άνοια σε όλους τους συμπολίτες μας. Και σε όσους νοσούν και στους φροντιστές τους, οφείλουμε να παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα, υποστήριξη και καθοδήγηση. Όλα αυτά θα γίνουν πράξη μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, πάντα με σεβασμό, διακριτικότητα και ανθρωπιά».

Το “παρών” στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια έδωσαν οι Βουλευτές Ανατολικής Αττικής Οικονόμου Βασίλειος και Βλάχος Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κος Πέππας Νικόλαος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ραφήνας Πικερμίου: Βουδούρης Γεράσιμος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Καλφαντής Παναγιώτης Αντιδήμαρχος Υποδομών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Κάρλος Σπυρίδων Αντιδήμαρχος για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας που προέκυψαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 23- 7-2018, Κατσουλάκης Δημήτριος Εντεταλμένος Σύμβουλος με αρμοδιότητα τα θέματα συντήρησης και επέκτασης πρασίνου και διαχείρισης των συνεργείων για την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας, Μπατάλης Παύλος Ιωάννης Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Ραφήνας Πικερμίου: Βασιλόπουλος Ανδρέας και  Τσεβά Δήμητρα, η κα Καπριγιάννη Ευγενία Διευθύντρια του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με δ.τ. «Φίλιππος Καβουνίδης», όπου εντάσσεται η δομή του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Τρόπος λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί στο ΚΑΠΗ Ραφήνας κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 9.00 έως  13.00 και κάθε Δευτέρα στο ΚΑΠΗ Πικερμίου από 9.00 έως  13.00. Υπεύθυνες επικοινωνίας κα Βαλατσού Ασημίνα και κα Ασμάνη Ευτυχία στο τηλέφωνο 2294079456 κατόπιν ραντεβού.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα σας διαθέσουμε.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους  με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.