ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

Ακριβώς 80 χρόνια μετά από την ανέγερση του κτιρίου το 1936, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω παραδόθηκε ανακαινισμένο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και τα εγκαίνιά του έγιναν από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

 

 

 

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ευλογημένη ημέρα γιατί ανοίγει ξανά ένα Μουσείο», ενώ συγχρόνως μίλησε για την αίσθηση που έχει κανείς όπου πατά στην Ελλάδα ότι βρίσκει κάτω από τα πόδια του χιλιάδες χρόνια ιστορίας. «Αυτό μας δίνει ένα στοιχείο ταυτότητας – από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε – χωρίς αλαζονείες αλλά ούτε και υπερβολικές ταπεινοφροσύνες. Ούτε "ψωροκώσταινα" ούτε το "αρχαίο κλέος". Ένα μουσείο, λοιπόν, αποτυπώνει μια στιγμή αυτής της ιστορίας».

Και συμπλήρωσε: «Το άνοιγμα ενός μουσείου είναι ένα άνοιγμα πολλαπλό, άνοιγμα στην ιστορία του τόπου καταρχήν, αλλά αυτός ο τόπος δεν είναι απομονωμένος. Είναι ένα άνοιγμα στην ιστορία ολόκληρης της χώρας. Είναι όμως και ένα άνοιγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής και άνοιγμα στους επισκέπτες του νησιού, αν τους δούμε όχι ως επισκέπτες που έρχονται εδώ για να αφήσουν τα χρήματά τους, αλλά για να καταλάβουν τον εαυτό τους μέσα από την γνωριμία τους με τον δικό μας πολιτισμό. Το μουσείο αυτό είναι ένα μνημείο που συνοψίζει το γεγονός ότι σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν και συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές εθνικότητες, άνθρωποι από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, άλλοι πιο δυστυχισμένοι από εμάς, άλλοι λιγότερο δυστυχισμένοι από εμάς, άνθρωποι που όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007-2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ