ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικά «ΕΛΤΑ» για φακέλους με παραλήπτες πιθανούς στόχους

«Διεύθυνση»… ελέγχου αλληλογραφίας προτίθεται να δημιουργήσει η Ελληνική Αστυνομία, μετά τις διαπιστώσεις των κενών ασφαλείας στην ανίχνευση εκρηκτικών φακέλων, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι «αποστολείς» καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο διεθνές κύρος της χώρας, χτυπώντας για πρώτη φορά έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Λουκά Παπαδήμο.

 

 

 

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εκφράστηκε αρχικά η πρόθεση για την έκδοση διαταγής με την οποία θα απαγορεύεται ουσιαστικά το άνοιγμα αλληλογραφίας από χαρακτηρισμένους υψηλούς στόχους.

Η έρευνα και το άνοιγμα φακέλων, πακέτων ακόμη και των «αυστηρώς προσωπικών» ή «απόρρητων» θα ανατίθεται σε στελέχη της ασφάλειας του υψηλού προσώπου.      

Σε πρώτο στάδιο θα κληθούν σταδιακά όλοι οι συνοδοί ασφαλείας χαρακτηρισμένων στόχων, προκειμένου να εκπαιδευτούν στους ελέγχους αλληλογραφίας, στον εντοπισμό ύποπτων περιεχομένων μέσω της καλής παρατήρησης της «ακτινογράφησης» από τα ειδικά μηχανήματα, στη φυσική έρευνα εξερεύνησης, για την ανίχνευση στοιχείων που παραπέμπουν σε εκρηκτικό μηχανισμό.

Πριν από τα παραπάνω, ενδέχεται να ερευνώνται τα στοιχεία των αποστολέων της αλληλογραφίας και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση-επιβεβαίωση, ότι οι ίδιοι έχουν ταχυδρομήσει φακέλους, δέματα κ.ά.. 

Σε δεύτερο στάδιο πρόθεση της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας είναι η δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας που θα αναλαμβάνει υπό την μορφή «ΕΛ.ΤΑ.», τον έλεγχο της αλληλογραφίας ατόμων, που η αρμόδια επιτροπή έχει χαρακτηρίσει στόχους με κλιμακούμενη υψηλή διαβάθμιση. Μετά από όλες τις διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας, η αλληλογραφία θα ανοίγεται από το συγκεκριμένο προσωπικό και στη συνέχεια θα παραδίδεται στον παραλήπτη του.