ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειρηνική η πορεία για το Πολυτεχνείο – Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι

Λίγο μετά τις 19:30 ολοκληρώθηκε η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία για την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου​. Η πορεία, στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις συμμετείχαν περίπου 20.000 πολίτες, ολοκληρώθηκε ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.

Για την ώρα η βραδιά φαίνεται να εξελίσσεται χωρίς επεισόδια.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00 και ακολούθησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η ομάδα των φοιτητών που μετέφερε τη σημαία έκανε στάση έξω από τη γαλλική πρεσβεία αποτίοντας φόρο τιμής στα θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Ακολούθως, σε ήρεμο κλίμα, έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. 

Στην Αμερικανικη Πρεσβεία έφτασε ο κύριος όγκος της πορείας για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Οι πρώτοι συμμετέχοντες έχουν αρχίσει να φεύγουν συντεταγμένα προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου και διαλύονται. Το τέλος του πρώτου κομματιού της πορείας βρίσκεται στο ύψος Χίλτον, ενώ το ΠΑΜΕ ανεβαίνει τώρα τη λεωφόρο βασιλίσσης Σοφίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 πορεύονται υπό το ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρξε μικρή ένταση, όταν ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλη επιχείρησαν να μπουν στην πορεία. Δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μπροστά στη γαλλική πρεσβεία σταμάτησε ως φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων που βρίσκεται στην κορυφή της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος ηγείται της πορείας με πανό όπου αναγράφεται «Αντίσταση για πάντα στον Φασισμό».

[Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Κλειστό το κέντρο]

Στην πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα.

«Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου. Συγχρόνως, έχουν προστεθεί πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».

Οι κύριοι οδικοί άξονες στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστοί, ενώ άνοιξαν και οι σταθμοί Μοναστηράκι, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός του μετρό που είχαν κλείσει νωρίτερα.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στο κέντρο.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ ξεκινά την πορεία του από τα Χαυτεία.

LIVE από την ΕΡΤ