ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Εισαγγελική έρευνα για τα fake news που αφορούν στον κορωνοϊό

Τα fake news σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά οδηγώντας σε άμεση εισαγγελική παρέμβαση.
Ο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Νικόλαος Στεφανάτος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τόσο δημοσιεύματα στην Τύπο, όσο και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κορονοιο και καλούν τον κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα προστασίας που έχουν ορίσει τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
Τα δημοσιεύματα του Τύπου και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο είχαν διαβιβαστεί πριν από λίγες ημέρες από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «η πανδημία δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».
«Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.