ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για την πτώση του server στο ΕΚΠΑ

Στο επίκεντρο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνει η «πτώση» του server του ΕΚΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τιναχτεί στον «αέρα» η διαδικτυακή εξεταστική του πανεπιστημίου.

Για το ζήτημα της «κατάρρευσης» του server του ΕΚΠΑ, εξαιτίας της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε η εξ αποστάσεως εξεταστική του πανεπιστημίου, διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση χωρίς να υπάρξει έγγραφη αναφορά για το περιστατικό.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων και συγκεκριμένα της παρακώλυσης λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και της φθοράς ψηφιακών δεδομένων.

Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διακριβωθεί ποια η έκταση της ζημίας στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του ΕΚΠΑ και να ερευνηθεί ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα.

Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού. Συγκεκριμένα θα ληφθούν καταθέσει εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών και θα ζητηθεί να διαβιβαστεί αντίγραφο της ΕΔΕ που φέρεται να διενεργείται.

Αφού ο φάκελος επιστρέψει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας θα αξιολογηθεί το αποδεικτικό υλικό και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.