ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τρεις δομές ανήλικων προσφύγων

Εισαγγελική παρέμβαση για την εμπλοκή δομών ανήλικων προσφύγων. Διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί αν ευσταθεί ότι τα παιδιά δεν ήθελαν να ξανακάνουν μάθημα στο σπίτι καλλιτέχνη.

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες για τρεις δομές ανήλικων προσφύγων που τα έστελναν στο σπίτι καλλιτέχνη για να παρακολουθήσουν μαθήματα. Θα ερευνηθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες αλλά και γιατί τα παιδιά δεν θέλησαν να ξαναπαρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Η εντολή που δόθηκε, σχετίζεται με την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που έχει έρθει στο φως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατέθεσε σήμερα υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε σχετικά:

«Ήρθα σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες εκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση.»

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξαν αναφορές στα ΜΜΕ αλλά και τα social media για «εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων».

Η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow διέψευσε ήδη τους παραπάνω ισχυρισμούς για την εμπλοκή της. Σε ανακοίνωσή της δήλωσε «κατηγορηματικά» ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή «με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο γνωστός σκηνοθέτης-ηθοποιός».

Όμως, και η ActionAid προχώρησε σε αντίστοιχη διάψευση. «Η ActionAid δεν λειτουργεί και δεν έχει λειτουργήσει ποτέ δομές ανήλικων προσφύγων, δεν έχει υλοποιήσει προγράμματα για ασυνόδευτα παιδιά και δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με τα καταγγελλόμενα πρόσωπα» αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου τίθενται στο στόχαστρο εισαγγελικού λειτουργού όλες οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν ή αναρτήθηκαν σχετικά με ανήλικους πρόσφυγες που φέρονται, με ευθύνη ΜΚΟ, να μετείχαν σε μαθήματα θεάτρου από τον κατηγορούμενο για βιασμό κατά συρροή ηθοποιό σκηνοθέτη, κατά το επίμαχο διάστημα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πολλά από αυτά τα παιδιά μετά από δύο ή τρία μαθήματα, εξέφραζαν δυσφορία ή άρνηση στην επιστροφή τους ξανά στον χώρο των μαθημάτων. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, στην υπόθεση αυτή φέρονται να εμπλέκονται τρεις δομές ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.