ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκενώθηκε οικισμός για εξουδετέρωση γερμανικής βόμβας στη Σάμο (ΦΩΤΟ)

Πρόκειται για γερμανική βόμβα που χρησιμοποίησε κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αεροπορία των Ναζί, τύπου «SD50 Fragmedation» συνολικού βάρους 55 κιλών, με πλήρωμα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ 16,4 κιλών.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Στην αναγνώριση – εξουδετέρωση – περισυλλογή και εν συνεχεία καταστροφή γερμανικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) «ΣΤΕΦΑΝΑΣ» με ελεγχόμενη έκρηξη, από εξειδικευμένο προσωπικό Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων/Μηχανισμών-Πυρομαχικών (ΕΟD) του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) προχώρησε ο στρατός.

Η βόμβα εντοπίστηκε   κατά την διάρκεια εργασιών εκσκαφής,   σε αυλή οικίας ιδιώτη, στο Βαθύ Σάμου.

Αμέσως μετά κλήθηκε ο στρατός και η βόμβα αναγνωρίσθηκε από πυροτεχνουργό της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»).

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εκκενώθηκε, για λόγους ασφαλείας, η  κατοικημένη περιοχή όπου βρέθηκε η βόμβα, σε ακτίνα 150 μέτρων.

Η επιχείρηση εκτελέστηκε με την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (79 ΑΔΤΕ, ΤΕΝΞ, ΕΛ.ΑΣ, Π/Υ Σάμου/ ΕΚΑΒ, Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και Δήμος Ανατολικής Σάμου) και τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.