ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση Αγαπηδάκη να εμβολιαστούν άμεσα οι πολίτες για κορωνοϊό και γρίπη!

Το ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει πίεση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες Covid, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλόντας τους πολίτε να εμβολιαστούν άμεσα για κορωνοϊό και γρίπη.

«Ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε κάτω από 50% σε αυτούς τους δείκτες», ανέφερε σχετικά με τις διασωληνώσεις μιλώντας στο ΜΕGA. «Έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι. Αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός από την πολιτεία όταν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα».

«Έτσι, λοιπόν, καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού. Έχουμε περίπου 190.000 εμβόλια έναντι του Covid αυτή τη στιγμή και κλεισμένα 50.000 ραντεβού. Έχουμε ένα πολύ υψηλό κύμα γρίπης, έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών».

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως το εμβόλιο κατά της γρίπης προλαμβάνει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

Όπως δήλωσε η κα Αγαπηδάκη, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης μία σειρά από παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την τηλε-Ιατρική, ένα σύστημα μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να νοσηλευτούν κατ’ οίκον και να παρακολουθούνται στο σπίτι τους από γιατρούς, ενώ η δεύτερη αφορά τις μεταρρυθμίσμεις στο ΕΚΑΒ και τις αεροδιακομιδές.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα 6-7 λεπτά μετά την πρώτη κλήση.

«Έχουμε ήδη ενισχύσει το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα».

«Έχουμε αεροδιακομιδές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν κι έχει άμεση σχέση με το σύστημα τηλε-Ιατρικής. Όταν έχεις έναν έμπειρο γιατρό, ο οποίος μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο έναν ασθενή και να κρίνει πότε χρειάζεται ή όχι αεροδιακομιδή, είναι πολύ βασικό κι αυτό υλοποιούμε αυτή τη στιγμή, οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στο ΕΚΑΒ με τα νέα τύπου ελικόπτερα και το προσωπικό για να έχουμε μέσα σε 7 λεπτά τις μεταφορές», είπε.