ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκπτωτος οριστικά ο μουφτής Διδυμοτείχου: Καταδικάστηκε για απάτες κατ’ εξακολούθηση!

Ο Μουφτής, όπως προβλέπει η νομοθεσία, πρέπει να έχει ορισμένα προσόντα και να μην συντρέχουν στο πρόσωπό του ορισμένα κωλύματα, ορίζεται δε με πράξη της Ελληνικής Πολιτείας.

Ο Μουφτής έχει στην περιφέρειά του, εκτός από τα θρησκευτικά καθήκοντα που απορρέουν από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, σημαντικά καθήκοντα δεδομένου ότι διορίζει, εποπτεύει και παύει τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς, τελεί ή επικυρώνει θρησκευτικούς γάμους μεταξύ μουσουλμάνων και ασκεί δικαιοδοσία μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της περιφέρειάς του επί γάμων, διαζυγίων, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και την εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφ' όσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο.

Ο Μουφτής Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, που υπηρετούσε μέχρι πρότινος, καταδικάσθηκε αμετακλήτως σε ποινή φυλακίσεως τριών (3) μηνών, με τριετή αναστολή, για το ποινικό αδίκημα της απλής συνέργειας σε απόπειρα απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατ’ εξακολούθηση.

Λόγω της καταδίκης του αυτής, εκδόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης απόφαση για την παύση του, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο Μουφτής Διδυμοτείχου ζήτησε την αναστολή εκτελέσεως της παύσεώς του. Η σχετική αίτησή του, εξετάσθηκε από την Επιτροπή Αναστολών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Δημήτριο Μακρή) και με την 35/2017 απόφασή της την απέρριψε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος ένεκα της ανάγκης διαφυλάξεως της ομαλής λειτουργίας της Μουφτείας Διδυμοτείχου. Η κύρια δίκη για την υπόθεση έχει προσδιορισθεί να γίνει ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2.6.2017.

Σημειωτέον ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει ήδη προβεί σε διορισμό άλλου, του Οσμάν Χαμζά, ως Τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου.