ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός ελέγχου το προσφυγικό: Μετανάστες επιτέθηκαν με σιδερογροθιές σε γυναίκα μετά τον πνιγμό βρέφους

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια, με τους χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν «παρκαρισμένοι» στη χώρα μας, να ξεσπούν και να προκαλούν επεισόδια.

 

Μετά την εξέγερση στη Μόρια, τη χώρα συγκλονίζει ένα νέο τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ηλεία, με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός βρέφους μόλις 18 μηνών, το οποίο πνίγηκε στην μικρή πισίνα που είχε δημιουργηθεί από τα νερά της βροχής στο hot spot στη Μυρσίνη Ηλείας. Οι μετανάστες επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές σε μια 30χρονη γυναίκα, υπάλληλο του catering που φροντίζει για τη σίτιση των προσφύγων, ενισχύοντας τους φόβους για ανεξέλεγκτες καταστάσεις με αιχμή το προσφυγικό δράμα. 

Η 30χρονη Άρτεμις εμφανίζεται σοκαρισμένη μετά την επίθεση που δέχθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι της όρμησαν να την λιντσάρουν επειδή ήθελαν το αυτοκίνητό της για να μεταφέρουν το νεκρό μωράκι στο νοσοκομείο και εκείνη δεν καταλάβαινε τι της ζητούν.

Η κοπέλα που δέχθηκε την επίθεση των μεταναστών μίλησε στο protothema.gr για το συμβάν δηλώνοντας σοκαρισμένη αλλά και απογοητευμένη:

Είμαι πολύ σοκαρισμένη, προσπαθώ να το ξεπεράσω. Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω το νεκρό μωράκι και τους άλλους γύρω μου να με κυνηγούν. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Ζητούσαν να πάρουν το αμάξι μου, για να μεταφέρουν το μωρό που ήταν ήδη νεκρό στο νοσοκομείο και εγώ δεν καταλάβαινα τι μου ζητούσαν. Δεν καταλάβαινα και αυτοί πάνω στο πανικό τους άρχισαν να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές. Μπουνιές και τραβήγματα. Είχα βάλει τα χέρια μου στο πρόσωπο για να μην με χτυπήσουν. Πονούσα ολόκληρη.

 

Η Άρτεμις δεν ξεχνά τον εφιάλτη που έζησε και πως αυτά τα λεπτά του τρόμου της φάνηκαν αιώνας. Ωστόσο, όπως είπε στο protothema.gr ευχαριστεί τον Θεό που δεν έπαθε καμία σοβαρή ζημιά. «Ευχαριστώ το Θεό γιατί ευτυχώς δεν έχω σπάσει κάτι αλλά πονάει παρά πολύ ο δεξιός ώμος μου και για αυτό πήγα κατευθείαν στο νοσοκομείο του Πύργου. Το σώμα μου είναι γεμάτο μώλωπες και τα χέρια μου μελανιασμένα. Άντρες, γυναίκες είχαν πέσει πάνω μου για να με λιντσάρουν».

Οι πρόσφυγες επιτέθηκαν με σιδερογροθιές και σε εργαζόμενους παρακείμενης καφετέριας, κυνήγησαν τον έναν από τους δυο ιδιοκτήτες και προπηλάκισαν τους θαμώνες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εκεί. Ακόμη και οι αστυνομικοί που έφτασαν στο κέντρο δέχτηκαν επίθεση από τους εξαγριωμένους μετανάστες.

Σύμφωνα με Σύρο αυτόπτη μάρτυρα, η Ελληνίδα που εργάζεται στο catering που σιτίζει τους πρόσφυγες έτρεξε στο σημείο που είχε βρεθεί το μικρό παιδί. Εκεί την περικύκλωσαν και άρχισαν να της φωνάζουν.

Μάταια η Άρτεμις προσπαθούσε να καλυφθεί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία Σύρου οι 7-8 άνδρες άρχισαν να τη γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, την πλάτη και στα πλευρά, ενώ όταν έπεσε στο έδαφος κάποιοι την κλωτσούσαν.

Τότε κάποιοι άλλοι πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν στους άνδρες που χτυπούσαν τη γυναίκα και εκείνοι σταμάτησαν. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σύρου στην εφημερίδα «Πατρίς» κάποιοι πρόσφυγες έβγαλαν ακόμη και μικρά μαχαίρια.  

Το χρονικό της τραγωδίας

Το προσφυγικό κέντρο στην Ηλεία μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, μετά τον πνιγμό μικρού παιδιού την Κυριακή το βράδυ, όταν έπεσε στην πισίνα του κέντρου φιλοξενίας. Το αγοράκι ήταν μόλις 18 μηνών και βρέθηκε νεκρό μέσα στην πισίνα του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, η οποία ήταν μισογεμάτη από νερό της βροχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το προσφυγόπουλο έχασε τη ζωή του την ώρα του παιχνιδιού. Σύμφωνα με το ilialive.gr, το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής. Το παιδάκι έπαιζε στο χώρο και έπεσε μέσα στην πισίνα που είχε γεμίσει με τα νερά της βροχής. Το βρήκαν αναίσθητο οι γονείς του.

Οι εθελοντές που βρίσκονται στο Κέντρο εκείνη την ώρα προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζωή με μαλάξεις, αλλά όλα είχαν τελειώσει.

Τις επόμενες στιγμές που ενημερώθηκε η Αστυνομία επικράτησε ένταση με τους Σύριους να αρνούνται να παραδώσουν το παιδί για να μεταφερθεί σε κοντινό Κέντρο Υγείας. Τελικά με παρέμβαση των εθελοντών εισήλθε το ασθενοφόρο που παρέλαβε το παιδάκι και το μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patris News, η μητέρα του άτυχου νηπίου, η οποία είναι ετοιμόγεννη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Το άτυχο μωράκι που έχασε την ζωή του και οι γονείς του, είχαν έλθει από την Συρία, μαζί με άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Μυρσίνης, από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, από το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής, θα αποδειχθεί αν ο θάνατος του νηπίου οφείλεται σε πνιγμό ή σε κτύπημα από την πτώση.

Όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το παιδί μέσα στην πισίνα, η οποία είχε γεμίσει με νερό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως κατά πάσα πιθανότητα ξέφυγε της προσοχής των γονιών του.

Αμέσως μετά, όπως πρόσθεσε ο Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, εθελοντές προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στο νήπιο, ενώ στην συνέχεια διακομίστηκε στο κέντρο υγείας στην Γαστούνη, όπου εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, λίγη ώρα μετά το τραγικό γεγονός υπήξε αναστάτωση στο κέντρο φιλοξενίας, αφού πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται για την έλλειψη μόνιμου γιατρού.