ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Κύπρος επενδύουν σε Αίγυπτο και Ισραήλ

Συμμαχίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ χτίζουν Ελλάδα και Κύπρος με στόχο την ενίσχυση της θέσης των δύο χωρών στην γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και την αποστολή «απάντησης» στα σχέδια της Τουρκίας η οποία ετοιμάζει νέες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Στην Κύπρο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς πραγματοποιήθηκε Τριμερής Συνάντηση Στρατιωτικών Επιτελείων Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και του προγραμματισμού της στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών συζήτησαν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το πέρας της συνάντησης υπογράφηκε από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών το Τριμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η τελική φάση της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ με την συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας  Σάββας Αγγελίδης.

Οι τρεις χώρες διεξάγουν συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η Ελλάδα στην κοινή δήλωση που έγινε με την οποία οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.