ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνίδα συνταξιούχος νίκησε τη Lehman Brothers στο δικαστήριο!

Μια Ελληνίδα χήρα συνταξιούχος που δεν είχε ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είχε πέσει θύμα της Lehman Brothers δικαιώθηκε επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του κολοσσού.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα εκμεταλλεύτηκε την απειρία της γυναίκας, πείθοντάς να επενδύσει σε «τοξικά προϊόντα». Αξιοποιώντας την νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών και τον Αστικό Κώδικα, ο Άρειος Πάγος υποχρέωσε την εταιρεία να επιστρέψει στην συνταξιούχο ολόκληρο το ποσό της επένδυσης αλλά και να την αποζημιώσει για ηθική βλάβη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας, καθώς τα περισσότερα θύματα εταιρειών που χρησιμοποίησαν παραπλανητικές τακτικές για να προωθήσουν επενδυτικά προϊόντα δεν συνέχισαν τις δικές και συμβιβάστηκαν με αποζημιώσεις που κάλυπταν το 65 με 70% της επένδυσης. Η Ελληνίδα συνταξιούχος όμως επέμεινε και τελικά δικαιώθηκε, καθώςθα της επιστραφούν τα 75.000 ευρώ της επένδυσης και θα της δοθείαποζημίωση 1.500 ευρώ για ηθική βλάβη.

Η γυναίκα πριν από οκτώ χρόνια θέλησε να τοποθετήσει το σύνολο των αποταμιεύσεων εκείνης και τους εκλιπόντος συζύγου της σε προθεσμιακή κατάθεση, προκειμένου να καλύψει μελλοντικές ανάγκες των παιδιών της. Η ίδια είχε ζητήσει μια επένδυση χωρίς ρίσκο, αλλά με υψηλή απόδοση. Σύντομα όμως, δέχτηκε πιέσεις από τον αμερικανικό κολοσσό για να επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια. Παρόλο που η ίδια αρχικά αρνήθηκε, η ξένη τράπεζα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την άγνοια της γυναικάς και με επιχειρήματα που η ίδια δεν μπορούσε να κρίνει, την έπεισε να ανοίξει λογαριασμό χαρτοφυλακίου με τίτλους εξωτερικού διάρκειας τριών ετών, επενδύοντας 74.000 ευρώ και πληρώνοντας προμήθεια 1.850 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 η τράπεζα την ενημέρωσε τηλεφωνικώς για για την πτώχευση της μητρικής εταιρείας και την ενημέρωσε εγγράφως ότι είναι αδύνατη η ρευστοποίηση, καθώς η αξία των τίτλων είναι μηδαμινή. Τότε η γυναίκα προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση. Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη με τον αμερικανικό κολοσσό, η συνταξιούχος δικαιώθηκε. Ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομη την συμπεριφορά της ξένης τράπεζας, καθώς δεν την ενημέρωσε για τους κινδύνους που έφεραν οι ξένοι τίτλοι. Επίσης, η τακτική της φίρμας ήταν παραπλανητική, καθώς στα φυλλάδια που εστάλησαν στην γυναίκα η εγγύηση της Lehman Brothers ήταν γραμμένη με μικρά γράμματα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως δικαιώθηκαν δύο ακόμα επενδυτές, ένας γιατρός και ένας συνταξιούχος, στους οποίους θα επιστραφούν κεφάλαια ύψους 100.000 και 45.000 ευρώ αντίστοιχα, με επιπλέον αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.