ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπλοκή με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων

Εμπλοκή προκύπτει με τις νέες οδηγίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι γιατροί που θα κληθούν από αύριο να εκδώσουν παραπεμπτικά για εξετάσεις δηλώνουν ότι είναι αδύνατη η υλοποίηση των κανόνων αφενός μεν διότι δεν έχουν ενημερωθεί, αφετέρου η ΗΔΙΚΑ, ο αρμόδιος φορέας, δεν διαθέτει τις σχετικές οδηγίες.

 

 

 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του ζητεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο οποίος έχει μαζί με την ΗΔΙΚΑ την ευθύνη υλοποίησης του νέου πλαισίου συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, την ανάκληση υλοποίησης των κανόνων παραπομπής λόγω έλλειψης ενημέρωσης των φορέων. «Πρέπει την γνώμη των φορέων να την λάβετε υπόψη σας καθότι θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια προς όφελος των ασθενών και όχι σε λογιστικά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
 
Σύμφωνα με τους Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων (ΦΕΚ 2221 Β' 18-07-16) στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται δύο νέα πεδία που αναγράφουν «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ». Αυτά ο θεράπων ιατρός θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να τα επιλέξει, αφού πρώτα έχει επιλέξει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου.

Στο πεδίο «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» ο γιατρός θα μπορεί να γράφει εξετάσεις μία φορά τον μήνα για τον ίδιο ΑΜΚΑ. Στο πεδίο «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» ο γιατρός θα μπορεί να γράφει εξετάσεις για τον ίδιο ΑΜΚΑ αλλά σε χρονικό διάστημα που ορίζεται με βάση την ασθένεια και το είδος της εξέτασης.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης με απόφαση που υπέγραψε προχθές, Τρίτη 19 Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης ως διαχειριστής της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόπιν οδηγιών που οφείλει να λάβει από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εφαρμογή των κανόνων θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 20 Ιουλίου και η εφαρμογή τους είναι προγραμματισμένη να αρχίσει από την Πέμπτη 211 Ιουλίου.
 
«Αν και αύριο ξεκινά η ισχύς των κανόνων, η ΗΔΙΚΑ δεν διαθέτει τις σχετικές οδηγίες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υλοποίηση των κανόνων και σε κάθε περίπτωση οι ιατροί δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά  γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο» επισημαίνει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του, και καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την αποφυγή προβλημάτων να δοθεί περαιτέρω παράταση για την υλοποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς.