ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοχοι οι πέντε από τους έντεκα κατηγορούμενους για το “Norman Atlantic”

Ομόφωνα ένοχους έκρινε τους υπεύθυνους της ΑΝΕΚ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για την φωτιά στο πλοίο “Norman Atlantic” στις 28 Δεκεμβρίου του 2014 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αλλά και οι υπεύθυνοι της ΑΝΕΚ που επέβαιναν στο πλοίο που είχε ναυλωθεί από ιταλική εταιρεία. Τα αδικήματα που τους βαραίνουν είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμός από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους.

Στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 16 ετών στον καθένα, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.

Στον υπεύθυνο της ΑΝΕΚ που επέβαινε στο πλοίο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 ετών, ενώ σε δύο ναυτικούς υπεύθυνους στη φόρτωση επέβαλε ποινή 6 ετών και 5 ετών και 2 μηνών στον καθένα.

Η φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό-ψυγείο στο γκαράζ του πλοίου που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα έχοντας αναμμένη τη μηχανή του οχήματος, αν και απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του πλου.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι της ΑΝΕΚ γνώριζαν ότι κάποιες από τις πρίζες του πλοίου δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα οι οδηγοί να ανάψουν τις μηχανές τους για να τροφοδοτήσουν με την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια τα ψυγεία τους ώστε να συντηρηθούν τα εμπορεύματα.

Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς επικράτησε χάος στο “Norman Atlantic” με επιβάτες και ναυτικούς να προσπαθούν να εγκαταλείψουν το καράβι, ενώ τα μέλη του πληρώματος δεν βρίσκονταν στη θέση τους για παροχή βοήθειας.

Δώδεκα άνθρωποι πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την εγκατάλειψη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί 18 άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας, Γιώργος Πέτρος είχε προτείνει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων τονίζοντας στην αγόρευσή του:

«Δεν υπέδειξαν τη δέουσα προσοχή που έπρεπε να δείξει ο κάθε ευσυνείδητος άνθρωπος με τη κοινή πείρα και λογική. Η θάλασσα δεν είναι παιχνίδι. Υπάρχει υποχρέωση προστασίας των επιβαινόντων. Θα μπορούσαν να το έχουν αποτρέψει. Όλοι είχαν τη σιγουριά ότι δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. Το έχουμε ξαναδεί να γίνονται όλα στο πόδι χωρίς έλεγχο φορτίου και ότι δεν θα γίνει ποτέ το συμβάν. Και όμως συνέβη και όχι γιατί δεν μπορούσε να αποτραπεί αλλά λόγω παραλείψεων και παρανόμων ενεργειών που προκάλεσαν την πυρκαγιά».

Ο πέμπτος κατηγορούμενος, υπεύθυνος στο άγημα διάσωσης που είχε τα κλειδιά του γκαράζ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονίες από αμέλεια, για τον θάνατο δέκα επιβατών. Για τους άλλους δύο που βρέθηκαν νεκροί στο γκαράζ κρίθηκε ότι δεν έφερε ευθύνη.

Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ στον ναύκληρο που ήταν υπεύθυνος για την έχμαση, χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.