ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων δικαστικών: Όχι στη συγκρουσιακή λογική

Η νέα Δικαστική Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων αναγνωρίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 450/2016 διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών, όπως έκανε γνωστό η προσωρινή της διοίκηση, η οποία καλεί σε εγγραφή στα μητρώα της.

Όπως επισημαίνει, στόχος της είναι να διαχειριστεί τα ζητήματα της Δικαιοσύνης με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, «όπως αρμόζει στη δικαστική μας ιδιότητα, να προστατεύουμε το κύρος και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων και να διασφαλίσουμε θετικό αποτέλεσμα στα νόμιμα – θεσμικά αιτήματά μας».

Η νέα Ένωση τονίζει ότι ότι μόνο δεν διακατέχεται από πνεύμα ανταγωνισμού προς τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, αλλ’ αντίθετα από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας προς όλες τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις, ενώ επισημαίνει ότι το αντίστοιχο αναμένει και από εκείνες.

«Αδικαιολόγητη η συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συναδέλφων»

«Δεν κατανοούμε ούτε θα ακολουθήσουμε τη συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συναδέλφων εναντίον της Ένωσής μας, η οποία είναι αδικαιολόγητη, καθώς και νομικά αβάσιμη, δεδομένου ότι ασκούμε το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυση επιστημονικού σωματείου – δικαστικής Ένωσης (άρθρα 12 και 89§5 του Συντάγματος και 78 επ. Α.Κ.)» σημειώνει η προσωρινή της διοίκηση, επισημαίνοντας πως άλλωστε το ίδιο νόμιμα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν και άλλες ομοειδείς Δικαστικές Ενώσεις, όπως π.χ. η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς ουδόλως να τίθεται θέμα διάσπασης, αφού τα μέλη της τελευταίας, όπως και της δικής μας Ένωσης παραμένουν ως μέλη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (επίσης ο Σύνδεσμος Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, που είχε ιδρυθεί το 1984 και έχει πλέον διαλυθεί εν τοις πράγμασι, λόγω μη υπάρξεως μελών του – Α.Κ. 104 εδ. β’).

Η αιτία της ίδρυσης της Ένωσης

Επισημαίνει ακόμη πως αιτία της ίδρυσής της Ένωσης αποτέλεσε, πέραν των άλλων, «η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης των Ανωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (σε αντίθεση με όλες τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, στις οποίες προΐσταται  ως Πρόεδρος Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψήφων, που έλαβε προσωπικά καθώς και η μη προσήκουσα προβολή και προώθηση των ιδιαιτέρων θέσεων και αιτημάτων των Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Εγγραφές μελών

Οι εγγραφές των μελών στην Ένωση μπορούν να γίνονται είτε στα γραφεία της Ένωσης (Άρειος Πάγος, 2ος όροφος, γραφ. 205) είτε με αποστολή σχετικής αίτησης στο Fax 210.6419.121, είτε με Ε-mail στο [email protected].