ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντάχθηκε στον στόλο το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Η τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-1» το οποίο αποτελεί δωρεά πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως αποτελεί μία ακόμα δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του τόνισε πως το νέο πλοίο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα επιχειρησιακά σχέδια και την ανάπτυξη του στόλου σε όλη την περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος για το συμφέρον της πατρίδας «που είναι μία και αδιαίρετη».

Τόνισε μάλιστα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πως «αυτοί που ψάχνουν και εφευρίσκουν νέους καινοφανείς και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς για τη θάλασσα είναι αυτοί που αισθάνονται ακριβώς ότι δεν αποτελεί το φυσικό τους χώρο, αλλά κάτι ξένο προς αυτούς».

Με την σειρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου θύμισε πως είναι γνωστό και αυτονόητο ότι επιχειρήσεις χωρίς υποστήριξη είναι κενό γράμμα και όποιος το προσπαθήσει είναι ιστορικά βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, στην ομιλία του τόνισε πως «η προσπάθεια είναι δύσκολη και απαιτεί συλλογική δουλειά, δεν αρκούν οι επαγγελματίες, χρειάζεται η υποστήριξη όλης της κοινωνίας, χρειάζεται συστράτευση, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται μπροστάρηδες να δείξουν τον δρόμο και ένας από αυτούς ο κύριος Λασκαρίδης για μία ακόμα φορά δείχνει τον δρόμο. Αυτή τη φορά προσφέρει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι».

Οι δυνατότητες του πλοίου κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν: Ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου, μεταφορά φορτίων, δυνατότητες ρυμούλκησης, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και τέλος ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης υποβρυχίου.

Τέλος ο Παναγιώτης Λασκαρίδης τόνισε την σημασία του ανθρώπινου δυναμικού λέγοντας πως «καλά βαπόρια βρίσκονται πολλά και μπορείς να τα βρεις και γρήγορα και εύκολα, αλλά καλούς Αξιωματικούς χρειάζεται χρόνια για να τους φτιάξεις.Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε πάντοτε πολύ μεγάλη προσοχή και πώς τους επιλέγουμε και πώς τους εκπαιδεύουμε και πώς προωθούμε τη σταδιοδρομία τους και πώς τους τιμωρούμε, εάν χρειαστεί, με προσοχή και με φειδώ, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά κάτι άλλο, διότι είναι χίλιες φορές καλύτερο να έχεις Αξιωματικούς οι οποίοι κάνουν λάθη, αλλά στην κρίσιμη στιγμή θα βγουν παλικάρια, παρά Αξιωματικούς που δεν κάνουν λάθη, αλλά στην κρίσιμη στιγμή θα σε ΄΄κρεμάσουν΄΄».