ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στο τελωνείο του Προμαχώνα- Βούλγαροι οδηγοί έσπασαν τα μπλόκα των αγροτών

Μεγάλη ένταση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο τελωνείο του Προμαχώνα με Βούλγαρους οδηγούς να ανεβαίνουν στις νταλίκες και να σπάνε τα μπλόκα των αγροτών για να περάσουν στη Βουλγαρία.

 

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 2.00 π.μ., όταν οδηγοί φορτηγών, που είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή για μέρες, επιβιβάστηκαν τα οχήματα τους, πάτησαν το γκάζι, έσπασαν τις μπάρες και πέρασαν στη γειτονική χώρα.

Υπήρξε ένταση μεταξύ των αγροτών, των οδηγών των φορτηγών και της αστυνομίας, η οποία προχώρησε και στη σύλληψη ενός ατόμου.

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες να αποφασίσουν να κλείσουν το τελωνείο για όλους.

Μεγάλες ουρές σχηματίζουν τα φορτηγά διεθνών μεταφορών στα τελωνεία. Συγκεκριμένα στα τελωνεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ουρές φτάνουν αρκετά χιλιόμετρα.

Στο τελωνείο της Εξοχής στην Δράμα το οποίο παραμένει κλειστό από τις πρώτες μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων των αγροτών περισσεύουν σε διάστημα πολλών εκατοντάδων μέτρων τα φορτηγά διεθνών μεταφορών που επέλεξαν να περάσουν στο Βουλγαρικό έδαφος,

Περιοδικά οι αγρότες αφήνουν να γίνει η κυκλοφορία λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Με απόφαση των κτηνοτρόφων της περιοχής μοιράζεται ζεστή σούπα και φαγητό σε απεργούς και σε εγκλωβισμένους φορτηγατζήδες.

Πάντως από την 10.00 το πρωί της Δευτέρας έκλεισε και το Τελωνείο της Εξοχής και δεν θα περνάει κανείς πλέον.

Στο τελωνείο της Νυμφαίας στον Νομό Ροδόπης αν και οι επικεφαλής του μπλόκου επιλέγουν να ανοίγουν τον δρόμο κάθε δυο ώρες για περίπου ένα 10λεπτο για αποσυμφόρηση δρόμων και τελωνείου η κατάσταση παραμένει δραματική με πολύ μεγάλη την ουρά των εγκλωβισμένων φορτηγών.

Στον Έβρο οι ουρές των φορτηγών είναι πολύ μεγάλες επί Ελληνικού και Τουρκικού εδάφους με τα φορτηγά να είναι εγκλωβισμένα και την έξοδο διαφυγής τους να είναι κλειστή, αν και από ελληνικής πλευράς αφήνονται κατά περιόδους να γίνετε η κίνηση στο τελωνείο της Γέφυρας των Κήπων.

Κλείνουν επ’ αόριστον τα Τέμπη από το μεσημέρι της Τρίτης

Τον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών επ’ αόριστον, από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου σκληραίνοντας τη στάση τους.

Μέχρι τότε, η κοιλάδα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή -ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσει στις 21.00 τη Δευτέρα- μέχρι να κλείσει οριστικά το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν στην δημοσιότητα προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο πάνω στις προτάσεις τους.