ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως τέλη Νοεμβρίου οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Παρατείνονται κατά τρεις μήνες, έως τις 21 Νοεμβρίου, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» στο κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του Δήμου Αθηναίων και αφορά την περιοχή της Πλάκας, στο τμήμα της οδού Ερμού που βρίσκεται σε συνέχεια του πεζοδρόμου, την Πανεπιστημίου και άλλες οδούς στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η τρίμηνη παράταση ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υποδομών. Αφορά:

• Τον περιορισμό της κίνησης των οχημάτων στις οδούς Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Ολγας, Ηρώδου Αττικού, Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως) και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αγίων Ασωμάτων.

• Την κίνηση οχημάτων στο εσωτερικό της Πλάκας και συγκεκριμένα στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως.

Υπενθυμίζεται ότι από την απαγόρευση στην Πλάκα εξαιρούνται οι μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, οι μετακινήσεις οχημάτων από και προς νόμιμους χώρους στάθμευσης, τα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Τα μέτρα ελήφθησαν με βάση τη νομοθεσία για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ως μέτρα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις πεζών στο κέντρο της πόλης. Ομως, τους προηγούμενους μήνες αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής από επιστημονικούς φορείς, ως μη ανήκοντα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που να προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα, καθώς και από επαγγελματικούς φορείς, λόγω των επιπτώσεων που εκτιμάται ότι έχουν στην αγοραστική κίνηση.

Πάντως, στην απόφαση παράτασης των κυκλοφοριακών μέτρων έως τις 21 Νοεμβρίου αναφέρεται ότι η εισήγηση έγινε από τον Δήμο Αθηναίων. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου ο δήμος περιόρισε κατά μία λωρίδα τη ζώνη περιπάτου, αυξάνοντας αντιστοίχως την κυκλοφορία των Ι.Χ.