ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεισόδια και χημικά στις Σκουριές. Επίθεση από «αντιεξουσιαστές» καταγγέλλουν οι μεταλλωρύχοι. (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδηλωτές και μεταλλωρύχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι σε σημεία του δρόμου από τη Μεγάλη Παναγία μέχρι τη θέση «Χοντρό Δέντρο» και επιδόθηκαν σε ρίψεις αντικειμένων και σε «πετροπόλεμο» μεταξύ τους, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει κατ’ επανάληψη σε ρίψη δακρυγόνων.

 

Μέλη των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που είχαν μεταβεί το πρωί στη θέση «Χοντρό Δέντρο», μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη απωθήθηκαν από μεταλλωρύχους, εγκαταλείποντας και αυτοκίνητα με τα οποία είχαν μεταβεί στο σημείο, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Όπως δήλωσε  η κ. Ιγγλέζη, οι μεταλλωρύχοι διέσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας και άρχισαν να πετούν ξύλα και πέτρες προς τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία έριχνε δακρυγόνα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές και για τη στάση της αστυνομίας. «Ήταν παραταγμένες επτά κλούβες εκεί και δε μπόρεσαν να σταματήσουν τριακόσιους μεταλλωρύχους» πρόσθεσε.

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold.

Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν ότι εκείνοι δέχθηκαν επίθεση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Γιώργος Χατζής οι εργαζόμενοι δέχθηκαν πέτρες από «αντιεξουσιαστές» και τραυματίστηκαν ελαφρά και τρεις μεταλλωρύχοι. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και επέστρεψαν σπίτια τους.

 Κινητοποιήσεις υπέρ και κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές – Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ των μεταλλείων – Βίντεο

 Από δυο χωριά χωριάτες στις Σκουριές – Δυο συγκεντρώσεις μια υπέρ και μια κατά

 Επεισόδια και ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στις Σκουριές