ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεστράφη στην Τουρκία το ελικόπτερο, τι λένε οι οκτώ

«Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για πραξικόπημα. Οι διοικητές μας είχαν ενεργό ρόλο. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή εμείς σε αυτό. Μας είχαν δώσει εντολή να προσγειώσουμε δύο ελικόπτερα έξω από την Κωνσταντινούπολη.

 

 

 

Μεταφέραμε τραυματίες όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά από το έδαφος. Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Θα μας εκτελούσαν. Βλέπαμε ταραχές, συμπλοκές και νεκρούς. Αποφασίσαμε να φύγουμε. Είδαμε ότι η πιο κοντινή διαδρομή και το πλησιέστερο αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης. Πήραμε ένα ελικόπτερο και φύγαμε» υποστήριξαν μετά τη σύλληψή τους οι Τούρκοι αξιωματικοί, που χθες το πρωί, επικαλούμενοι τεχνικό πρόβλημα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο Blackhawk επεστράφη στην Τουρκία αργά το βράδυ του Σαββάτου. Κλιμάκιο της τουρκικής αεροπορίας στρατού προσγειώθηκε με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη στις 22:00 και με δεύτερο πλήρωμα παρέλαβαν το ελικότερο και αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, παρουσιάστηκαν το πρωί στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Το κατηγορητήριο για τους οκτώ πραξικοπηματίες άλλαξε, παραμένει όμως η κατηγορία για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κατηγορία για απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας δεν ευσταθεί.

Οι επτά Τούρκοι, όπως ανέφερε η δικηγόρος τους, κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο όγδοος για εκτέλεση παράνομης πτήσης.

Οι Τούρκοι θα οδηγηθούν αύριο, Δευτέρα, στο Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με την αυτόφωρη διαδικασία, οπότε ή θα δικαστούν ή θα ζητήσουν προθεσμία δύο ημερών.

Οι ίδιοι ζητούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.