ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί ποδός οι φαρμακοποιοί

φαρμ

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προκειμένου να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19% εάν συνυπολογισθεί το rebate (υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί).

Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εξέλιξη αυτή «ρίχνει» το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 19% στο 15,6%, ενώ η τρόικα πίεζε για 15%, ποσοστό με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετος ο κλάδος των φαρμακοποιών.

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση. Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.