ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί ποδός «πολέμου» η ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων

epi-podos-h-elas-2014-polutexneio

Κλίμα έντασης έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η ένταση, το ξύλο, τα χημικά και οι τραυματισμοί προκάλεσαν και τις πρώτες πολιτικές κόντρες ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και στη Βουλή ακούστηκαν για ακόμα μία φορά βαριές εκφράσεις.

Μία ημέρα μετά τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών και φωτορεπόρτερ, το κλίμα παραμένει τεταμένο. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία με εντολή των πρυτανικών αρχών παραμένουν κλειστά.

Μόνο το Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό

«Μετά από εισήγηση των κοσμητόρων των σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών), αποφασίσθηκε από τις πρυτανικές αρχές, για λόγους ασφαλείας, τα αντίστοιχα κτίρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13 έως και την προσεχή Δευτέρα 17 Νοεμβρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της Νομικής.

Ανοιχτό θα παραμείνει μόνο το Πολυτεχνείο για τις εκδηλώσεις μνήμης. Συγκεκριμένα, το Σάββατο και την Κυριακή οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές 9:00 με 21:00 και την ημέρα της επετείου, τη Δευτέρα, 09:00 με 13:00. Τη φύλαξη του χώρου έχει αναλάβει η επιτροπή εορτασμού, που αποτελείται από καθηγητές, φοιτητές, διοικητικούς υπαλλήλους, και όχι η Αστυνομία.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων

Ήδη η ΓΑΔΑ έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο (Χαροκόπειο, Πάντειο, Γεωπονικό), από τις οποίες ζητά να μείνουν τα κτίρια κλειστά για προληπτικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα είχε γίνει και πέρυσι. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, πάνω από 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για το τριήμερο της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως σχεδιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: iefimerida.gr