ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιμένει η ιατροδικαστής που εξέτασε την Ίριδα στα παθολογικά αίτια θανάτου

Μετά την ιατροδικαστή Πατρών, Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία επιμένει, ότι η Μαλένα πέθανε από παθολογικά αίτια και η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πάτρας, Αγγελική Τσιόλα, επιμένει ότι και η Ίριδα πέθανε από παθολογικά αίτια, αμφισβητώντας το πόρισμα Καρακούκη-Καλόγρηα που κάνουν λόγο για ασφυκτικό θάνατο και στα δύο παιδιά, ανοίγοντας τον δρόμο στη Ρούλα Πισπιρίγκου να αρνηθεί στην κατάθεσή της μέσω υπομνήματος, ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους θανάτους και των δύο μικρότερων παιδιών τους.

Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών υποστηρίζει, ότι η ίδια δεν έκανε το παραμικρό λάθος στην υπόθεση, ότι με τις δικές της ενέργειες προχώρησε η έρευνα και υπογραμμίζει, πως τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το πόρισμα Καρακούκη-Καλόγρηα, δεν επιβεβαιώνονται από τη νεκροψία που έκανε η ίδια. «Όσα στοιχεία έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, αναφορικά με ευρήματα των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων, κατά παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, απ’ όσους ευθύνονται για τέτοιου είδους διαρροές, και εάν όντως ισχύουν τα ευρήματα αυτά, ουδόλως επιβεβαιώνονται από την νεκροψία-νεκροτομία και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, να αξιολογήσουν τα επιστημονικά και προανακριτικά στοιχεία της δικογραφίας και να αποφανθούν σχετικά» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος της, στο οποίο η λέξη πόρισμα μπαίνει σε εισαγωγικά, όταν αναφέρεται σε αυτό.

Η ιατροδικαστής ζήτησε να κληθεί για να εξεταστεί ενόρκως επί των ευρημάτων της και κατέθεσε σχετικά στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, πριν την εγχείρηση του πορίσματος των πραγματογνωμόνων συναδέλφων της. Στην ένορκη κατάθεσή της περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον δικηγόρο της «όλα τα αληθή επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, που υποβοηθούν τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, να αποφανθούν σχετικά».

Η Αγγελική Τσιόλα είχε βάλει την υπογραφή της στο πόρισμα που ανέφερε ως αιτία θανάτου του 6 μηνών βρέφους την αγενεσία φλεβόκομβου. Στο νέο πόρισμα οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγριας διαπιστώνουν εγκληματική ενέργεια από ασφυξία. «Η ιατροδικαστική διερεύνηση των επίμαχων περιστατικών ήταν πολύ δυσχερής και σίγουρα τα επιστημονικά συμπεράσματα δεν επιτρέπεται να στηρίζονται σε αναληθή ευρήματα, ουδόλως αιτιολογημένα, απλώς για να ικανοποιήσουν, απλοϊκά, το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο, όμως, πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά» υποστηρίζει η κ. Τσιόλα αμφισβητώντας την εγκυρότητα του πορίσματος των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα.

Ανάλογη προσέγγιση είχε κάνει στην κατάθεσή της και η Χριστίνα Τσάκωνα, που υπέγραψε την ιατροδικαστική εξέταση μετά τον θάνατο της Μαλένας. Και εκείνη φέρεται να επέμεινε, πως τα αίτια πίσω από το αναπάντεχο τέλος του παιδιού ήταν παθολογικά. «Η διοχέτευση στα Μ.Μ.Ε. αναληθών στοιχείων, δεν υποβοηθά, σίγουρα, την ανεύρεση της αλήθειας, αλλ’ αντιθέτως ενισχύει την ψυχολογία της μάζας, στην οποία η ιατροδικαστής ουδέποτε συμμετείχε, γνωρίζοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα και η επιστημονική αλήθεια κρίνεται αποκλειστικά από τα Δικαστήρια, τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να αξιολογούν τα στοιχεία της δικογραφίας» ανέφερε ο δικηγόρος της.

Όλα αυτά προκαλούν αισιοδοξία στην Ρούλα Πισπιρίγκου, που είναι βέβαιο, ότι θα τα επικαλεστεί μέσα στο υπόμνημα που ετοιμάζει. Αρνείται κάθε ανάμειξη στους θανάτους των παιδιών της και υποστηρίζει σταθερά, πως η αλήθεια βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα πρώτα ιατροδικαστικά πορίσματα. Στο πλευρό της 33χρονης παραμένει από την πρώτη στιγμή και η αδελφή της. Με τις πληροφορίες για την μαραθώνια κατάθεση που έδωσε στους άνδρες του Ανθρωποκτονιών να τροφοδοτούν νέες συζητήσεις.

Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

«Εγώ μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αδερφή μου θα μπορούσε να έχει σκοτώσει τα παιδιά της και ο λόγος είναι γιατί δεν υπήρχε το παραμικρό που να έχω δει εγώ στην συμπεριφορά της ώστε να μπορέσω να πιστέψω ότι τα έχει σκοτώσει», τόνισε η Δήμητρα Πισπιρίγκου. Η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου ήταν παρούσα στο σπίτι που βρέθηκε νεκρή η μικρή Ίριδα την άνοιξη του 2021 και είχε δώσει ένα ακλόνητο άλλοθι, για την ώρα που έλειψε η αδελφή της στις 07:30 το πρωί, όταν το βρέφος ξύπνησε και η 33χρονη σηκώθηκε από το κρεβάτι.

«Αν αποδειχθεί με αποδείξεις αδιαμφισβήτητες ότι η αδερφή μου σκότωσε τα παιδιά μας και απαντηθούν τα ερωτήματα μου τότε θα πάψω να παλεύω γι’ αυτήν», δήλωσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου. Στην κατάθεσή της, η αδερφή της 33χρονης μίλησε για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, αλλά και για το πότε ξεκίνησαν οι καυγάδες του ζευγαριού.

«Τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα και αγαπημένα για το Μάνο και τη Ρούλα και κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2015 γεννήθηκε η Μαλένα. Αυτό κράτησε μέχρι και το 2018. Νομίζω ήταν καλοκαίρι, αν δεν κάνω λάθος. Την περίοδο εκείνη ο Μάνος δούλευε πάρα πολύ. Μία μέρα λοιπόν την περίοδο εκείνη είχε πάρει ένας άνδρας τηλέφωνο τη Ρούλα και της είχε πει, ότι ο άνδρας της βγαίνει με την κοπέλα του. Τότε ξεκίνησαν κάποιοι τσακωμοί μεταξύ της Ρούλας και του Μάνου, όπως ήταν λογικό. Ο Μάνος το παραδέχτηκε και της ζητούσε να τον συγχωρέσει», ανέφερε η Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Η ηρεμία στη σχέση του ζευγαριού δεν επανήλθε ποτέ και από το 2019 τα παιδιά άρχισαν να φεύγουν από τη ζωή, μετά από μια τρομακτική αλληλουχία συμπτώσεων που παρέπεμπε σε μια σκυταλοδρομία θανάτου. «Τελικά χάσαμε και την Τζωρτζίνα μας. Χάσαμε και το τρίτο μας παιδί. Από εκεί και έπειτα ό,τι και να θέλω να σας πω, δεν περιγράφεται. Προσωπικά, μετά τον θάνατο και της Τζωρτζίνας, για εμένα δεν είχε τίποτα πια νόημα. Ήταν η μεγάλη μου αδυναμία», πρόσθεσε η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου.