ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν 42 απολυμένοι γιατροί στο ΠΕΔΥ

Αντιμέτωπο με μια ακόμη δικαστική απόφαση που δίνει το πράσινο φως για την επιστροφή στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) 42 γιατρών,  που είχαν απομακρυνθεί το 2014, στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής είτε του ιδιωτικού ιατρείου είτε του ΠΕΔΥ,  βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για γιατρούς των πρώην Πολυιατρείων και λοιπών ιατρείων του ΕΟΠΥΥ της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας.

 

 

 

Με βάση την υπ’αριθμόν 1314/2016 απόφασή του, το Πρωτοδικείο Αθηνών, έκανε δεκτή την κύρια βάση της αγωγής που κατέθεσαν οι απολυμένοι γιατροί, αναγνώρισε την ακυρότητα της διαθεσιμότητας στην οποία είχαν τεθεί και της αυτοδίκαιης απόλυσή τους, υποχρεώνοντας τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ να απασχολήσει τους ενάγοντες και να καταβάλει τις αποδοχές τους. 

«Καλούμε τους συναδέλφους με την επάνοδο τους να δυναμώσουν τις μονάδες.

Καλούμε και το Υπουργείο Υγείας να λάβει σοβαρά υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να παραλείψει την απαράδεκτη προϋπόθεση παραίτησης των γιατρών από όλες τις υπέρ αυτών εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, επισημαίνοντας την υποστελέχωση και τη διάλυση του ΠΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ από το 2013 που μετονομάστηκαν οι μονάδες υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ και άρχισε να υλοποιείται η αναδιοργάνωσή τους, βρισκόταν σε μείζονα αντιπαράθεση με τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε βουλευτη συνδικαλιστή και νυν υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού. Η αναδιοργάνωση αφορούσε την επιλογή που είχαν κληθεί να κάνουν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και στη συνέχεια ΕΟΠΥΥ είτε να παραμείνουν στις δομές του ΕΟΠΥΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε να παραμείνουν στο ιδιωτικό ιατρείο που είχαν δικαίωμα να διατηρούν.

Μέχρι την εφαρμογή του νόμου Γεωργιάδη 4238/2014, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ και μετά ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 επέλεξαν να φύγουν και να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και 300 έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Οι 5.500 γιατροί έγιναν 2.200, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται με ασφαλιστικά – δικαστικά μέτρα.

«Ο νόμος 4238 είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονική συγκυρία, απορριπτέος. Η ενδυνάμωση των Μονάδων υγείας με ειδικευμένους επιστήμονες θα αναβαθμίσει τη λειτουργία τους. Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές ισοπέδωσης και καταστροφής που άφησε πίσω του ο νόμος 4238/2014» δηλώνει ο κ. Ψυχάρης. 

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζεται να δώσει λύση με νόμο, που βασίζεται και πάλι στην επιλογή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. 

Σύμφωνα με τροπολογία που είχε καταθέσει, γιατροί και οδοντίατροι των άρθρων 16 και 17 του ν. 4238/2014 (Α΄38), που παρέχουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), δυνάμει σχετικών δικαστικών αποφάσεων, και παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν το ελευθέριο επάγγελμά τους, εφόσον δεν έχουν καταταγεί σε θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων του ΕΣΥ ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση, καλούνται μεχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Δ.Υ.Πε. αίτηση ένταξής τους σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.