ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα αρχαιοελληνικά νομίσματα που διακινούνταν στο διαδίκτυο

Επιστρέφουν στην Ελλάδα δέκα αρχαία νομίσματα, τα οποία παρέδωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές σε μια τελετή που έγινε στο προξενείο της χώρας μας στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα πέντε αρχαία νομίσματα που εντοπίστηκαν αρχικώς είχαν ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω μιας διαδικτυακής εταιρίας που είχε ως έδρα το Μόναχο. Τελικός παραλήπτης ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές πέντε επιπλέον νομίσματα, τα οποία είχε προμηθευτεί σε προγενέστερο χρόνο από την ίδια εταιρία.

Η μη αναφορά της προέλευσης αλλά και η χαμηλή τιμή των νομισμάτων είχε κινήσει το ενδιαφέρον του πράκτορα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέλερ, ο οποίος προσπάθησε να εξακριβώσει την ακριβή ταυτότητα και προέλευση τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ούτε ο αποστολέας αλλά ούτε και ο παραλήπτης ήταν σε θέση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που χρειάζονταν για να διασφαλιστεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας.