3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Επιστροφή με αποστάσεις και λίγους μαθητές στα σχολεία (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Οι πόρτες των σχολείων άνοιξαν για να υποδεχτούν τους μαθητλες της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι επέστρεψαν στη σχολική αίθουσα με τελείως διαφορετικούς… όρους.

Στα περισσότερα σχολεία της χώρας, καθηγητές, καθηγητές και προσωπικό των σχολείων για να εισέλθουν στο χώρο περνούν από θερμομέτρηση, ενώ, όποιοι το επιθυμούν φορούν προστατευτική μάσκα.

Οι τάξεις έχουν διαμορφωθεί όπως ορίζει το πλάνο του υπουργείου Παιδείας, με τα θρανία να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, καθώς μέσα θα βρίσκονται έως 15 μαθητές κάθε φορά, ενώ υπάρχουν παντού αντισηπτικά.

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα, την Δευτέρα 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου και των γυμνασίων.

Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Για να περιοριστεί ο ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία από σήμερα, ενώ τα σχολεία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά.

Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).