ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στην ύπαιθρο! Πριμ 50.000 ευρώ, σε νέους αγρότες. Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης.

Κάποτε μιλάγαμε για αποκέντρωση ως μόδα, φιλοφοφία ζωής και ξεκούρασης από τους τρελούς αστικούς ρυθμούς. Σήμερα μιλάμε για επιστροφή στη γη, ως λύση επιβίωσης και ανάγκης, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.Πολλοί όμως ακόμα κι αν  επιθυμούν την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόληση με τις γεωργικές εργασίες, δε διαθετουν επαρκές κεφάλαιο και στήριξη.

Τώρα, ένα πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρεί να τους κάνει πιο δελεαστικούς, δίνοντας κίνητρα για να επιστρέψει στην ύπαιθρο η νέα γενιά και να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για πρόγραμμα κοινοτικών κονδυλίων, που φτάνουν συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», σε αυτό προβλέπεται η ενίσχυση περισσοτέρων από 18.000 νέων σε βάθος εξαετίας με πριμ έως και 50.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.

Αναλυτικότερα, βάσει του πλάνου 16.000 νέοι θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ για να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και ένα ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες και τις άμεσες ενισχύσεις, μέσω του νέου εθνικού σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε αυτό προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ετησίως, μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.

Η οικονομική ενίσχυση των 50.000 ευρώ θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη θα είναι το 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχου. Το υπόλοιπο 30% θα καταβάλλεται ανάλογα με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου του κάθε δικαιούχου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

-Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μεγίστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.