ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στο «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο και κωμόπολη ΤΕΙ»

«Επιστρέφουν» εννέα από τα είκοσι τμήματα των ΤΕΙ που είχαν καταργηθεί με το σχέδιο «Αθηνά», καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, δέχθηκε την εισήγηση της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, σύμφωνα με την οποία εννέα τμήματα των ΤΕΙ, από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το σχέδιο «Αθηνά» ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος δελτίο των Πανελλαδικών εξετάσεων. 
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του δόγματος «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο και κωμόπολη ΤΕΙ» με βάση το οποίο διαμορφώθηκε στη χώρα το «τοπίο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γίνονται συζητήσεις του υπουργείου με την ακαδημαϊκή κοινότητα για ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε τα εξής: «Το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, αφήνοντας μια πικρία και το δικαιολογημένο αίσθημα της αδικίας στους πολίτες της Καστοριάς. Σήμερα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης κάποιας διάταξης που να προβλέπει την λειτουργία ενός Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.
Το σχέδιο «Αθηνά» που εφαρμόσθηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ήταν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που επεδίωξε να αντιμετωπίσει, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων 25 ετών.

Το υπουργείο είχε κρίνει ότι η ίδρυση και λειτουργία τμημάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω και του κατακερματισμού γνωστικών αντικειμένων ή ελλιπών προγραμμάτων σπουδών οδηγούν σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα.
Τα Τμήματα ΤΕΙ που επιστρέφουν είναι τα εξής:
-ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
-Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
-Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
-Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
-ΤΕΙ Αθήνας
-Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
-Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
-ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
-Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)
-ΤΕΙ Πελοποννήσου
-Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
-ΤΕΙ Θεσσαλίας
-Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)
-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
-Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων