ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή του ΕΣ στη Γερμανία μέσα στον Ιούλιο για τα Μ1117

Τα Μ1117 που θα ενισχύσουν τον ΕΣ έρχονται πλέον πιο κοντά, μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και αστοχίες χρονοδιαγραμμάτων, είμαστε πλέον πολύ κοντά στην τελική ευθεία. Όπως έχουμε ήδη γράψει, τα οχήματα, σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά απαιτείται και η επιβεβαίωση από τους Έλληνες Αξιωματικούς που θα τα επιθεωρήσουν.Το Lockdown έχει φέρει αρκετές καθυστερήσεις, αλλά τελικά φαίνεται πως η Επιτροπή θα βρεθεί στη Γερμανία, προκειμένου να επιθεωρήσει 50 οχήματα που έχουν απομείνει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τα οχήματα αυτά είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν, ακόμη και σιδηροδρομικώς στη χώρα μας, και αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, η Επιτροπή θα ελέγξει και 500 οχήματα, επίσης σε άριστη κατάσταση, που έχουν μεταφερθεί σε χώρο απόθεσης πλεονάζοντος υλικού στην Καλιφόρνια. Τα οχήματα αυτά είναι επίσης άμεσα διαθέσιμα για παραχώρηση στη χώρα μας, και αναμένεται και αυτά με τη σειρά τους, αφού εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή, να ταξιδέψουν ατμοπλοϊκώς για την Ελλάδα. Τα οχήματα αυτά θα ενταχθούν άμεσα σε μάχιμες μονάδες στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καλύπτοντας κενά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Σε παράλληλο δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες εξεύρεσης οπλισμού για τα οχήματα, καθώς η Ελλάδα έχει αιτηθεί μέσω EDA πολυβόλα αλλά και βομβιδοβόλα για τα οχήματα. Οι Αμερικανοί βλέπουν πολύ θετικά το αίτημα, και αναμένεται να καλυφθεί κι αυτό με τη σειρά τους. Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα οχήματα παραχωρούνται σχεδόν δωρεάν, με την Ελλάδα να πληρώνει μόνο τη μεταφορά τους και μικροέξοδα επανεργοποίησης (για όσα οχήματα είναι εκτός λειτουργίας).

Το ΓΕΣ εξετάζει ήδη λύσεις για τα συστήματα επικοινωνιών αλλά και νυχτερινής όρασης, καθώς επιθυμία των Επιτελών είναι τα Μ1117 να είναι τελείως μάχιμα στις μονάδες, το συντομότερο δυνατόν. Όπως έχουμε γράψει, ο ΕΣ αποσκοπεί στην παραχώρηση 1200 οχημάτων, αλλά δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και κινηθούμε γρήγορα.

Η αλήθεια είναι πως η ελληνική πλευρά εξάντλησε μερικές φορές τη γραφειοκρατία, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί άμεσα, προκειμένου να εξασφαλίσει αριθμό οχημάτων που βρίσκονταν στην Ευρώπη. Τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει ο νέος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, και σε συνεργασία με το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ αναμένεται να έχουμε σύντομα τα πρώτα οχήματα στη χώρα μας. Σε σχέση με τα οχήματα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν πρέπει να πέσουν οι φίλοι μας στην ίδια παραφιλολογία που είχε εμφανιστεί πριν την άφιξη και παραχώρηση των OH-58D Kiowa Warrior. Τα Μ1117 είναι μια απαραίτητη, σημαντική, ενίσχυση του υλικού του ΕΣ. Συνεπώς, ας έχουμε λίγη εμπιστοσύνη στους αξιωματικούς του ΕΣ, κάτι ξέρουν περισσότερο από τους “αναλυτές”.