ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται «αλυσίδα» κακοκαιριών, με ισχυρά φαινόμενα: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

«Βαρύς», με έντονα κατά τόπους φαινόμενα, θα είναι ο καιρός τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Σε νέα ενημέρωσή του, το meteo.gr επισημαίνει ότι η παρουσία βαρομετρικού χαμηλού στην Αδριατική θα προκαλέσει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και τις νυχτερινές ώρες στη Δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Πέμπτη 17/11 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Στον παρακάτω προγνωστικό Χάρτη, εμφανίζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά (mm) κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 17/11/2022:

Μαρουσάκης: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, επικίνδυνα φαινόμενα την Κυριακή και τη Δευτέρα
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, ένα νέο κύμα κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών για το τρέχον εικοσιτετράωρο. «Ένα ψυχρό μέτωπο από την περιοχή των ΒΔ Βαλκανίων αρχίζει σιγά σιγά και μετατοπίζεται προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά και ενώ ο καιρός ξεκινά με ήπιες διαθέσεις, σήμερα 17 Νοεμβρίου, στη συνέχεια θα μας τα χαλάσει από τα ΒΔ. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες» σημείωσε ο κ. Μαρουσάκης.

Όπως είπε, ήδη από το πρωί εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. «Σιγά σιγά τα φαινόμενα αυτά θα εξαπλωθούν στο σύνολο της δυτικής χώρας και καθώς θα περνούν οι ώρες θα καλύψουν σχεδόν τα ¾ της επικράτειας, με εξαίρεση τα πιο νότια θαλάσσια τμήματα, δηλαδή την Κρήτη» τόνισε.

Για την Αττική, ο κ. Μαρουσάκης είπε ότι σήμερα αναμένονται λίγες συννεφιές, οι οποίες προς το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στη Θεσσαλονίκη, γύρω στο μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, όμως μέσα στη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπογράμμισε:

«Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιριών και αυτό σημαίνει ότι ανοίγεται μπροστά μας μια μεγάλη περίοδος με βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες. Μεγάλη προσοχή το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας καθώς περιμένουμε μια κακοκαιρία γενικευμένη και αρκετά επικίνδυνη για τη χώρα μας».