slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Εστίαση…ποιος μπαίνει και που;

Τοίχο που θα δυσκολεύει ή θα απαγορεύει – ανάλογα την περίπτωση – την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε μία σειρά από δραστηριότητες δημιουργεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Την ίδια ώρα ανάβει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων που ήταν ως σήμερα σε αναστολή, όπως οι κλειστοί χώροι της εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ πλέον οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα διασκέδασης, στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχηματισμού και στα internet café συνολικά, όπως επίσης και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Και τούτο διότι πλέον σε αυτούς τους χώρους θα επιτρέπεται η πρόσβαση αποκλειστικά στους εμβολιασμένους πολίτες ή σε αυτούς που νόσησαν το περασμένο εξάμηνο και ως εκ τούτου έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Αντίθετα οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια κοκ,), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης rapid test κτλ.

Το ίδιο ισχύει στα λούνα παρκ αλλά και στους υπαίθριους χώρους θεαμάτων (συναυλίες, θέατρο κτλ)., συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων. Σημειωτέον πως στα τελευταία δεν υπάρχουν πλέον διαλείμματα και οι θεατές είναι καθήμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του θεάματος.

Επίσης σύμφωνα με την ΚΥΑ, για την είσοδο πλέον στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να επιδεικνύεται πλέον είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε δήλωσης αρνητικού αποτελέσματος rapid test έγινε ως 48 ωρες πριν ή μοριακού ελέγχου που έγινε ως 72 ώρες πριν. Η υποχρέωση αφορά και τα παιδιά από 12 ετών.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο εισόδου στους χώρους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Covid Free που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα του gov.gr από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΚΥΑ καθορίζει πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%. Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) με πληρότητα στο 85%.

Αναλυτικότερα:

• 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων
• 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων
• 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων
• Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

Επίσης

Όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα είναι μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

• 85% Πληρότητα

• Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά

• Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων

Ανοιχτά και κλειστά γήπεδα

• 80% Πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά)

• Χρήση μάσκας υποχρεωτική

• Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self

metra-5

Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα τονιζόταν πως για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα επιτρέπονταν μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης και όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά θα λειτουργούσαν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.