3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Εβδομάδα αποφάσεων! Δείτε το χρονοδιάγραμμα του «ξεκλειδώματος» για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση και ταξίδια

Αν και τα αριθμητικά δεδομένα της πανδημίας  είναι ακόμη υψηλά, όπως και η πίεση και στο Σύστημα Υγείας, η εκτίμηση πως η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση, αφήνει παράθυρο ανοιχτό για άρση περιοριστικών μέτρων, ίσως και από αυτή την εβδομάδα.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα ευοδωθούν οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση της πορείας της πανδημίας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, το αργότερο ως το Σάββατο 3 Απριλίου, να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με αυτοκίνητο.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν καταρχήν τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε “βαθύ κόκκινο”.

Για τις 5 Απριλίου έχει τεθεί προς εξέταση στους Ειδικούς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο όλα δείχνουν πιθανότερη ημερομηνία την 12η Απριλίου.

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα προχωρήσει απρόσκοπτα, από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά, σχεδιάζεται και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ως τις 14 Μαΐου, στόχος είναι να ανοίξει επίσημα η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να μην αποκλείει να δούμε ξένους επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα μας και νωρίτερα.