ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος: Σε επιφυλακή για τη στάθμη του ποταμού

Πεπεισμένος ότι η υφιστάμενη κατάσταση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Δεν αποκλείεται να φτάσουμε κοντά στο καλοκαίρι και ακόμα εμείς να είμαστε σ’ ετοιμότητα παρατηρώντας τη στάθμη στην κοίτη του ποταμού», σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να περάσει πολύς καιρός μέχρι να σταθεροποιηθεί η στάθμη του ποταμού, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

«Σήμερα περισσότερα από 220.000 στρέμματα αγροτικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκονται κάτω από το νερό. Το μοναδικό που μπορούμε να έχουμε είναι απλές εκτιμήσεις χωρίς συγκεκριμένα νούμερα και ολοκληρωμένη εικόνα» συμπλήρωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι όσο δεν υποχωρούν τα νερά, είναι αδύνατο να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης των αναχωμάτων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς, οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση στη στάθμη του ποταμού έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποστράγγιση των νερών.

«Η γη έχει πραγματικά κορεστεί», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Κάτω από κανονικές καιρικές συνθήκες τώρα που σταδιακά ανοίγει ο καιρός η γη θα μπορούσε ν’ απορροφήσει το νερό. Αλλά εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που υπήρχαν η γη έχει κορεστεί με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποστράγγιση των νερών από τις γεωργικές εκτάσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εισόδημα του αγροτικού κόσμου αφού αυτές οι εκτάσεις είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν στους χρόνους που θα ήθελαν οι αγρότες».

Πηγή: ΑΜΠΕ