ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Εξαδάκτυλος: Τι θα γίνει αν εμφανιστεί μετάλλαξη την οποία δεν καλύπτουν τα εμβόλια

Στο πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί η ιατρική κοινότητα στην περίπτωση που εμφανιστεί μετάλλαξη την οποία δεν θα καλύπτουν τα εμβόλια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν οι άνω των 55.

Σε ένα διάστημα 100 ημερών οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορέσουν να προσαρμοστούν αν εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού που δεν καλύπτεται από τα εμβόλια, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, επισημαίνοντας πάντως πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του ιού.

τη δυνατότητα εμβολιασμού και το εξαιρετικό προνόμιο επιλογής εμβολίου, Αυτό δεν είναι δεδομένο προνόμιο. Τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μέχρι τώρα μεταλλάξεις, και αν –ω μη γένοιτο – παρουσιαστεί μετάλλαξη που δεν καλύπτεται, θα χρειαστούν 100 ημέρες οι φαρμακοβιομηχανίες για να προσαρμοστούν», υπογράμμισε.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν οι έφηβοι άνω των 15 ετών, υποστήριξε ότι ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να πειστούν οι άνω των 55 που ο ένας στους τέσσερις είναι ανεμβολίαστος.

«Στόχος είναι και οι μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζουν ποσοστά 30 με 35% ανεμβολίαστοι. Οι ενήλικες πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν περίπου το 44%, και το 38% στο σύνολο του πληθυσμού», σημείωσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να μην υπάρξει χαλάρωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Να διατηρήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμούς και να τους αυξήσουμε, για να συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά και να φτάσουν εκεί που θέλουμε», ήταν τα λόγια του.

Τέλος αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα που προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε ότι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Και σε αυτή την περίπτωση οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, ενώ οι νεότερες ηλικίες θα νοσήσουν με έναν πιο ελαφρύ τρόπο.