ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαφάνιση μυστήριο στην Ορεστιάδα! Τι λέει ο άνθρωπος που την είδε για τελευταία φορά…

 Η μαρτυρία του οδηγού για τη γυναίκα που μπήκε στο ταξί του…

Η Σύρμω Κανλίδου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τον Πύργο Ορεστιάδας. Η σκοτεινή ιστορία της έχει «στοιχειώσει» τη μικρή, φιλήσυχη κοινωνία. Αγνοείται από την ημέρα του Αγιασμού του Λυκείου στο οποίο για χρόνια εργαζόταν. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη κανείς όσο κι αν ψάχνει, δεν μπορεί να εντοπίσει ένα ίχνος της.

«Εγώ θέλω να πιστεύω πως έφυγε και πως είναι ζωντανή». Μ ‘ αυτά τα λόγια και πίσω από ένα χαμόγελο η μια κόρη της αγνοούμενης γυναίκας προσπαθεί να κρύψει την αγωνία που νιώθει για την τύχη της. «Τελευταία την άκουγα να λέει πως δεν περνούσε καλά και φαινόταν ιδιαίτερα προβληματισμένη. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα έπαιρνε πρωτοβουλίες. Είχε φίλες αλλά καμιά δεν πήγαινε στο σπίτι της γιατί δεν είχε καλές σχέσεις με τον πατέρα μου. Γενικά δεν ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος…», είπε στο «Τούνελ» η κόρη της Παρασκευή Κανλίδου.

Η ίδια δεν αποκλείει αυτή η κατάσταση να την οδήγησε στη φυγή προκειμένου να ξεφύγει από το δυσάρεστο κλίμα μέσα στο οποίο ζούσε. «Δεν νομίζω ότι είχε τη δύναμη να κάνει κακό στον εαυτόν της. Σκέφτομαι πως ενώ η ίδια δεν θα το τολμούσε, ίσως κάποιος την βοήθησε να πάει σε κέντρο κακοποιημένων γυναικών και γι αυτό έκοψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κουνιάδος της 60χρονης γυναίκας ανέφερε στο «Τούνελ» πως δεν γνώριζε πολλές λεπτομέρειες για τις σχέσεις της με τον σύζυγο της. «Πολλά βάζω με το μυαλό μου και είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε μια ουσιαστική πληροφορία και να μη στεκόμαστε στα κουτσομπολιά που ακούγονται», τόνισε.

Σύμφωνα με την κόρη της υπήρξαν αρκετοί μάρτυρες που υποστήριξαν πως την είδαν μετά τις δέκα εκείνο το πρωί, στην Ορεστιάδα. «Δεν είχε διαφορές με τους συγχωριανούς της. Με όλους μιλούσε. Δεν ξέρω πραγματικά τι μπορεί να συνέβη…», κατέληξε η Παρασκευή.

«Λένε στο χωριό ότι χτυπούσα τη γυναίκα μου…»

Ο σύζυγος της αγνοούμενης Σύρμως Κανλίδου, μίλησε στο «Τούνελ» για την εξαφάνιση της. Περιέγραψε στη δημοσιογράφο τα πρώτα δύσκολα και φτωχικά χρόνια του γάμου τους, που η Σύρμω βοσκούσε ζώα στους αγρούς. Υποστήριξε πως υπήρξε μεγάλη αγάπη μεταξύ τους και τώρα που εξαφανίστηκε συνεχώς τη γυρεύει. Ανέφερε πως οι φήμες που κυκλοφορούν στο χωριό πως την κακοποιούσε, είναι ψέματα.

Ο ίδιος πήγε στο καφενείο πριν εκείνη ξεκινήσει για το σχολείο και δεν γνωρίζει τι ρούχα φόρεσε. «Δεν πήγε στον αγιασμό γιατί μας είπαν πως την είδαν στην Ορεστιάδα. Όταν το απόγευμα δεν επέστρεψε σκέφτηκα πως κάτι θα ‘παθε και πήραμε τηλέφωνο στην Αστυνομία. Από τότε μέχρι σήμερα είναι άφαντη…», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή μίλησε και η δεύτερη κόρη τους Μαρία Κανλίδου που ζει με την οικογένεια της στην ίδια αυλή. Πριν χαθεί η μητέρα της θα πήγαινε όπως κάθε χρόνο στον αγιασμό και την είδε για λίγο πριν φύγει από το σπίτι.

Η μαρτυρία του οδηγού για τη γυναίκα που μπήκε στο ταξί του…

Ο οδηγός ταξί που φέρεται να μετέφερε τη Σύρμω Κανλίδου το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου από την Ορεστιάδα στο Χειμώνιο, μίλησε στο «Τούνελ». «Η γυναίκα με πλησίασε και με ρώτησε πόσο κοστίζει το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Κάθισε μπροστά και θυμάμαι ότι κρατούσε στα χέρια της τη τσάντα της.  Σ’ όλη τη διαδρομή φαινόταν νευρική και αγχωμένη. Ανέφερε πως ζει στον Πύργο και πως θα πήγαινε στο Χειμώνιο για να επισκεφθεί συγγενείς. Κάποια στιγμή με ρώτησε αν είμαι παντρεμένος και με συμβούλεψε να προσέχω τη γυναίκα μου και να μην αφήνω τρίτα άτομα να παρεμβαίνουν. Μου είπε πως αντιμετώπιζε και η ίδια πολλά προβλήματα στο γάμο της».

Όταν είδε τη φωτογραφία της αγνοούμενης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισε να πάει στην Αστυνομία. Εκεί είδε κι άλλες  φωτογραφίες και την αναγνώρισε, με τη διαφορά πως στην πραγματικότητα έμοιαζε περισσότερο ταλαιπωρημένη και μεγαλύτερη. Την άφησε σε μία κλειστή μονοκατοικία, στο τελευταίο σπίτι του χωριού που δίπλα είχε μια αποθήκη. Δεν θυμόταν άλλες λεπτομέρειες παρά μόνο πως φορούσε σκούρα ρούχα.

«Βρήκαν σε δέντρο τη σακούλα της με την τυρόπιτα της…»

Ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την Σύρμω Κανλίδου, δέχτηκε να μιλήσει στο «Τούνελ», χωρίς να φανεί στην κάμερα. Η μάρτυρας την περιέγραψε σαν μια καταπιεσμένη γυναίκα που αντιμετώπιζε προβλήματα στο σπίτι της και επισκεπτόταν σπάνια το Χειμώνιο όπου γεννήθηκε.

Ανέφερε πως το μεσημέρι της Τρίτης 11 ή της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου, βρισκόταν στο δρόμο και μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο. Ξαφνικά αισθάνθηκε κάποιον να την χτυπάει στον ώμο. Γύρισε και αναγνώρισε τη Σύρμω που τη ρώτησε πως θα πήγαινε στο σπίτι της νονάς της, που ήταν κι η μοναδική της συγγενής στο χωριό. Η μάρτυρας την καθοδήγησε και η γυναίκα συνέχισε το δρόμο της. Θυμόταν πως φορούσε ένα μαύρο παντελόνι, καφέ λεοπάρ μπλούζα και κρατούσε μια γυναικεία τσάντα.

Την επόμενη μέρα η μάρτυρας είδε στο χωριό αστυνομικούς που την αναζητούσαν. Το μυστήριο πύκνωσε ακόμα περισσότερο όταν τα άσχημα νέα έφτασαν και στ’ αυτιά της νονάς της που είπε πως έλειπε από το σπίτι και δεν είχε ιδέα για την επίσκεψη της αγνοούμενης στο χωριό.

Μια άλλη συγγενής, η Ζήνα Μαλασίδου ανέφερε στο «Τούνελ» πως η νονά της βρήκε μετά από μέρες στα κλαδιά μιας συκιάς του σπιτιού της, μια τσάντα με ένα αναψυκτικό και μια τυρόπιτα. Όλοι πίστεψαν  πως η αγνοούμενη τα άφησε εκεί ενώ την περίμενε.  Η ίδια είχε συναντήσει πριν την εξαφάνιση τη Σύρμω στα ΚΤΕΛ Ορεστιάδας και τη ρώτησε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο άντρας της με το ποτό, αλλά η αγνοούμενη δεν θέλησε να συνεχίσει την κουβέντα.

Ο ιερέας του χωριού μετέφερε στην ρεπόρτερ του «Τούνελ», την απορία που φώλιασε στο νου όλων, όταν έμαθαν πως η γυναίκα χάθηκε ξαφνικά από τον τόπο τους. «Τι απέγινε αυτή η γυναίκα, ο Θεός και η ψυχή της… Ήρθε με ταξί και με τον ίδιο τρόπο θα ‘πρεπε να ‘χε φύγει… Αλλά αυτό δεν συνέβη. Όλοι αναρωτιόμαστε πως χάθηκε… Στην περιοχή μας κυκλοφορούν πολλοί συνοριοφύλακες, κάποιος θα την έβλεπε… Ο άντρας της ξέρει…», τόνισε ο παπα- Γιάννης.

Χάθηκε στον δρόμο για τον σχολικό αγιασμό…

Ο Κώστας Τσοράλης γαμπρός της αγνοούμενης γυναίκας μίλησε στην ρεπόρτερ της εκπομπής. Συγκινημένος τόνισε πως εδώ και χρόνια που μένει μαζί με τα πεθερικά του σε μια αυλή, αγωνίζονταν όλοι για την επιβίωση. Το πρωί της εξαφάνισης πήγε από νωρίς για δουλειά. Γύρω στις οκτώ και είκοσι, κάλεσε τη σύζυγο του για να την ρωτήσει αν ετοιμάστηκαν με τα παιδιά τους να πάνε στον αγιασμό του σχολείου. Δεν την βρήκε και επικοινώνησε με την πεθερά του.

«Μου είπε πως η γυναίκα μου και τα παιδιά ντυμένα με καινούρια ρουχαλάκια ήταν έτοιμοι για τον αγιασμό. «Θα πάω κι εγώ μαζί τους» ήταν τα λόγια της», ανέφερε στο «Τούνελ». Η αγνοούμενη δούλευε για πολλά χρόνια σαν καθαρίστρια στο λύκειο της περιοχής.

«Είχαμε μια άψογη συνεργασία και όταν συνταξιοδοτήθηκε μας επισκεπτόταν με  λουλούδια στα χέρια. Κάθε χρονιά ερχόταν στον αγιασμό και όπως μας μετέφεραν,  είχε σκοπό να ‘ρθει και φέτος γιατί είχε κόψει και βασιλικό από τον κήπο της για την τελετή όπως συνηθίζεται. Όμως δεν ήρθε και εξαφανίστηκε… Είναι περίεργο γιατί η περιοχή μας είναι μικρή και μπορεί εύκολα να ελεγχθεί, δεν είναι δυνατόν να άνοιξε η γη και να την κατάπιε…», τόνισε στην εκπομπή ο Διευθυντής του Λυκείου, που απέχει δύο με τρία χιλιόμετρα από το σπίτι της.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας που οι συγγενείς της αντιλήφθηκαν πως δεν επέστρεψε στο σπίτι,  σήμανε συναγερμός. «Γύρισα σπίτι από τη δουλειά γύρω στις πέντε κι αρχίσαμε να ψάχνουμε. Ενημερώσαμε την αστυνομία και δηλώσαμε την εξαφάνιση της. Η πεθερά μου σπάνια έμπαινε σε αυτοκίνητο και πήγαινε όπου ήθελε με τα πόδια» ανέφερε ο γαμπρός της. Τόνισε ακόμα πως για να πάει στο σχολείο ακολουθούσε δύο διαδρομές. Εκείνο το πρωί λίγο μετά τις δέκα ,  ένας γείτονας την είδε να κατευθύνεται πεζή στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την Ορεστιάδα.«Πιστεύω πως γύρισε στον Πύργο, αλλά δεν ήρθε πίσω στο σπίτι μας. Τώρα που να πήγε δεν ξέρω», είπε ο γαμπρός της χαρακτηριστικά.

«Την περίμενα σαράντα μέρες, αλλά οι ελπίδες έσβησαν…»

Ο σύζυγος της αγνοούμενης γυναίκας δεν θυμόταν ποια μέρα ακριβώς την μετέφερε ο οδηγός ταξί στο χωριό καταγωγής της το Χειμώνιο. Ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την ανώνυμη μαρτυρία που έφτασε στην εκπομπή και που έλεγε πως την είδαν να επιστρέφει στον Πύργο όπου έμενε. «Έχω να τη δω από τις 11 Σεπτεμβρίου. Από την Αστυνομία μου είπαν ότι πρέπει να γύρισε πίσω, αλλά εγώ δεν την είδα». Η κόρη που μένει στην ίδια αυλή είπε στο «Τούνελ».

«Εκείνη την ημέρα η μητέρα μου έφυγε από το σπίτι αργότερα από μένα γύρω στις δέκα και ο πατέρας μου όπως μου είπε νωρίτερα, κατά τις εννιά. Όταν γύρισα από το σχολείο, δεν ήταν κανένας στο σπίτι. Γύρω στις δύο και μισή άρχισα να ανησυχώ. Κάλεσα στο σχολείο, μίλησα και στον γιο μου, δεν την είχε δει κανείς. Μια γνωστή της από την οποία αγόραζε τσιγάρα για τον πατέρα μου, μου είπε πως πήγε εκείνη την ημέρα και την βρήκε στην Ορεστιάδα. Έψαξα και στο σπίτι δεν είδα να λείπουν ρούχα παρά μόνο η τσάντα της», ανέφερε.

Παρά το γεγονός πως ο ταξιτζής που την πήγε στο Χειμώνιο και η μάρτυρας που την είδε εκεί, περιγράφουν πως φορούσε διαφορετικά ρούχα, ο σύζυγος της υποστήριξε στο «Τούνελ» πως ρούχα της δεν λείπουν από το σπίτι.  Εκεί βρέθηκαν η αστυνομική της ταυτότητα, το βιβλιάριο υγείας της και άλλα προσωπικά της έγγραφα. Τόνισε ακόμα πως δεν φάνηκε να έκανε ανάληψη χρημάτων από την τράπεζα.

«Για σαράντα μέρες είχα ελπίδες πως θα γυρίσει… Τώρα έσβησαν… Λείπει πολύ στα εγγόνια της, τις προάλλες μια εγγονή μας την είδε στον ύπνο της και της φώναζε πως θα πάει να τη βρει…», κατέληξε.

Πηγή: anikolouli.gr