ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάμηνη… σιωπηρή παράταση για το Κτηματολόγιο

Παράταση για τουλάχιστον για έξι μήνες χωρίς την απειλή προστίμων, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το κτηματολόγιο, με την πολιτική ηγεσία να εκφράζει ικανοποίηση για την ανταπόκριση των πολιτών στα ώριμα προγράμματα, στα οποία πρόσφατα έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων σε 21 Περιφερειακές ενότητες.

«Οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν την υπόθεση Κτηματολόγιο στα χέρια τους» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής χατζηδάκης, με την προτροπή ο κόσμος να συνεχίσει τις δηλώσεις χωρίς το φόβο των προστίμων που όπως αναφέρθηκε θα ενεργοποιηθούν μέσα στο εξάμηνο του 2020.
Όπως σημείωσε, κατά τον απολογισμό του έργου, το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. «Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους» είπε ο υπουργός.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από εκείνον που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες.

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων.

Ωστόσο, το υπουργείο αφήνει μια ασάφεια στο χρόνο που θα επιβληθούν καθώς θα είναι συνάρτηση και της ανταπόκρισης του κόσμου στις δηλώσεις. Επισημαίνεται πάντως ότι γίνει δεν θα γίνει με ακαριαίο τρόπο αλλά θα προηγηθεί ενημέρωση του κόσμου.