GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξειδικευμένος στον ηλεκτρονικό πόλεμο ο κυβερνήτης της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ!

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ δεν βρισκόταν τυχαία στην Κάρπαθο αυτές τις ημέρες. Στο Πολεμικό Ναυτικό περίμεναν πως μπορεί να χρειαστεί η άμεση επέμβαση πολεμικού μας πλοίου στην περιοχή όπως και έγινε.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) τύπου “S” κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας σιις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826).

Στο Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκε μεταχειρισμένη όπως και πολλά άλλα πλοία μας. H ύψωση της ελληνικής σημαίας έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004 με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π.Παστουσέα ΠΝ.

Αποτελεί δε το 13ο πλοίο του τύπου στο Πολεμικό Ναυτικό. Έχει ακτίνα ενέργειας τα 4700 νμ και μέγιστη ταχύτητα τους 32 κόμβους. Τα φονικά της όπλα περιλαμβάνουν SSM HARPOON – SAM SEA SPARROW -OTO MELARA 76/62 και τορπίλες ενώ μπορεί να έχει και ένα ελικόπτερο SH -70 B AEGEAN HAWK ή δύο ΑΒ-212.

Κυβερνήτης του πλοίου είναι ένας έμπειρος και εξειδικευμένος στον ηλεκτρονικό πόλεμο αξιωματικός από τις 26 Οκτωβρίου 2018. Ο Αντιπλοίαρχος Ανδρέας Τσουμάνης ΠΝ.

Ο Αντιπλοίαρχος έχει υπηρετήσει σε φρεγάτες και διετέλεσε κυβερνήτης πυραυλακάτου σε δύσκολες αποστολές.  Είναι απόφοιτος του σχολείου Γενικής Επιμόρφωσης με εξειδίκευση Ανθυποβρυχιακού Πολέμου του Κέντρου Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και  Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Ακόμα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών στα Ηλεκτρονικά (MSc in Electrical Engineering) και στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο (MSc in Systems Engineering) από το Naval Postgraduate School, Μοντερέυ, ΗΠΑ.