GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύλογο να έχουν διαφορετική εξέλιξη οι στρατιωτικοί λέει ο Στεφανής

«Η διαφοροποίηση των όρων μετάταξης για κάθε διακριτή κατηγορία στελεχών είναι εύλογη και ίσως επιβεβλημένη, καθώς ο νομοθέτης έχει λάβει υπόψη του τη διαφορετική προέλευση της κάθε κατηγορίας στελεχών, διαγράφοντας ένα διακριτό εξελικτικό ορίζοντα για τον καθένα» αναφέρει σε απάντηση του στην Βουλή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο έδωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετά από ερώτηση για μισθολογικά και ζητήματα σταδιοδρομίας που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν ήταν και το ερώτημα πως γίνεται ιδιώτες με τρίμηνη στρατιωτική εκπαίδευση να προσλαμβάνονται κατά καιρούς και να ονομάζονται αξιωματικοί ενώ αυτό δεν γίνεται για όσους Εθελοντές Μακράς Θητείας – ΕΜΘ διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ.

Στην απάντηση του ο ΥΦΕΘΑ τονίζει πως οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού «λόγω προέλευσης διάφορης με αυτή των λοιπών Υπαξιωματικών και διέπονται από τις διατάξεις του ν. 1848/89, όπως ισχύει. Αποτελούν συνέχεια του θεσμού των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) και σταδιοδρομούν έως τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς (35ετούς) υπηρεσίας, λαμβάνοντας αποστρατευτικά το βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως λέει ο Αλκιβιάδης Στεφανής ο νόμος ορίζει πως μόνο πτυχιούχοι από Σχολές Υπαξιωματικών μπορούν  να μετατάσσονται στο Σώμα Αξιωματικών, ενώ πτυχιούχοι ΑΕΙ, κατηγορίας ΕΜΘ, δύνανται να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό αυτό δεν αποτελεί διάκριση αλλά μια διαφοροποίηση η οποία όπως λέει «είναι εύλογη και ίσως επιβεβλημένη, καθώς ο νομοθέτης έχει λάβει υπόψη του τη διαφορετική προέλευση της κάθε κατηγορίας στελεχών, διαγράφοντας ένα διακριτό εξελικτικό ορίζοντα για τον καθένα».

«Μελετάμε τα μισθολογικά»

Ο Υφυπουργός κάνει όμως αναφορά στην απάντηση του και στο μισθολογικό καθεστώς των ΕΜΘ, λέγοντας πως όπως και όλων των στελεχών των ΕΔ, διέπεται από τις ειδικές μισθολογικές διατάξεις του ν. 4472/2017.

«Κατά την εκπόνησή του αναγνωρίστηκαν καταρχάς οι ιδιαιτερότητες που δικαιολογούν την υιοθέτηση διαφορετικής αντιμετώπισης των στρατιωτικών, καθώς και η εξασφάλιση της σταθερότητας των αποδοχών και η αποφυγή της ανατροπής του επιπέδου των αποδοχών τους, με κριτήριο την αναγνώριση και την ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Συναφώς οι αποδοχές που αντιστοιχούσαν στις μισθολογικές προαγωγές ενσωματώθηκαν στους Βασικούς μισθούς των Διοικητικών Βαθμών» λέει ο Αλκιβιάδης Στεφανής για να καταλήξει πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε στενή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα, προσπαθεί για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης των οικονομικών ζητημάτων.