ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρενίτιδα για το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη Σερρών – «Ένοικος» του τάφου ο Ηφαιστίωνας; Δείτε δορυφορικά την περιοχή των ανασκαφών

o-tafos-einai-tou-hfaistiona

Ένα μεγάλο μυστήριο καλύπτει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη Σερρών καθώς όσο πιο κοντά φτάνουμε στις απαντήσεις που κρύβει το ταφικό μνημείο τόσο πυκνώνουν οι προβλέψεις, επιστημονικές και μη, για το ποια είναι η αλήθεια.

 

Σε ποιόν ανήκει ο τάφος;

Μια νέα θεωρία θέλει τον τύμβο στην Αμφίπολη να ανήκει στον πιστό φίλο και συνοδοιπόρο του Αλέξανδρου, Ηφαιστίωνα, με τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά να έχει παραγγείλει το μνημείο.

Σε διάλεξη που έδωσε την Τετάρτη ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, με θέμα τον τύμβο της Αμφίπολης με τον τίτλο «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: Έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π. Χ.» υποστήριξε πως ο τάφος ανήκει στον παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα.

Απαντώντας σε ερώτημα ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε πως, μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας των ελληνιστικών χρόνων, ο Τύμβος Καστά, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περίπου το 325 π.Χ. Την παραγγελία για τον τάφο έδωσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος για τον Ηφαιστίωνα.

 

Τι μαρτυρούν οι Καρυάτιδες;

Ηδη τα ευρήματα των αρχαιολόγων, από την ανακάλυψη των σφιγγών και τον στολισμό του τύμβου μαρτυρούν ένα πρόσωπο που είχε βαρύνουσα σημασία, αλλά και επιρροή στην περιοχή, ωστόσο, οι γυναικείες μορφές ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο τάφος έχει μεγαλύτερη σημασία.

Όπως αναφέρει ο Andrew Chugg στο Discovery News το γεγονός ότι στον τάφο υπάρχουν γυναίκες φύλακες καταδεικνύει πως ο τάφος ανήκει σε μια σημαντική βασίλισσα.

 

Είναι μόνο η αρχή; 

Και φυσικά το μυστήριο δεν τελειώνει εδώ. Για το λόγο αυτόν δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως ακόμη δεν είδαμε τίποτε. Οι δύο τοίχοι που έχουν αποκαλυφθεί και έχουν αφήσει τους πάντες άφωνους δεν είναι παρά η αρχή.

 

Θαυμασμός και δέος: Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, είναι ολόσωμες!

Θαυμασμό και συγκινησιακό ρίγος προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα ευρήματα στην Αμφίπολη, καθώς πριν από λίγο, δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού φωτογραφίες που απεικονίζονται ολόσωμες οι καρυάτιδες του ταφικού μνημείου!

Επί της ουσίας οι καρυάτιδες ήταν απλά «θαμμένες» στο χώμα που υπήρχε ανάμεσα στο διαφραγματικό τοίχο όπου βρίσκονται και στον τοίχο σφράγισης. Το πρόσωπο της ανατολικής καρυάτιδας εντοπίστηκε στο χώμα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και επικολλάται πάνω στο άγαλμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΟΣΩΜΕΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ   

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ.