ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Πατούλης: «Θα διεκδικήσουμε 15 δισ. € για την Αττική από την κυβέρνηση»

Τους στόχους και τις προτεραιότητες για το 2020 ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξή του για τη νέα χρονιά, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό.Ο κ. Πατούλης κατέστησε σαφές ότι θα είναι μία χρονιά διεκδικήσεων:«15 δισ. € για την Αττική είναι η βασική μας διεκδίκηση από την κυβέρνηση», τόνισε,ενώ επεσήμανε, αναφερόμενος στις επενδύσεις στην Αττική, πως στόχος του είναι να είναι να δημιουργηθεί «ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Αττική».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μόλις έφυγε το 2019. Μια χρονιά η οποία ήταν κρίσιμη για την Αυτοδιοίκηση, με δεδομένο ότι είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές και τον «Κλεισθένη». Πώς αποτιμάτε εσείς αυτήν τη χρονιά;

Το 2019, που έφυγε, ήταν μια χρονιά πρόκληση για την Ελλάδα κι όχι μόνον για την Αυτοδιοίκηση. Έκλεισε ένας χρόνος που σηματοδότησε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και βρίσκει στο «τιμόνι» των αυτοδιοικητικών οργανισμών πρώτου και δεύτερου βαθμού, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του καλοκαιριού, νέα πρόσωπα σχεδόν κατά 75%. Θεωρώ ότι το 2019 μπήκαν οι βάσεις για να ξεκινήσουν επιτέλους στη χώρα μια σειρά από θεσμικές αλλαγές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, ανηφορικό δρόμο θα έλεγα, αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

 

Κάνοντας, κ. περιφερειάρχη, έναν συνοπτικό απολογισμό για αυτήν τη χρονιά, εκτός από τη νίκη στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ποιες άλλες «μάχες» κερδίσατε;

Μαζί με τους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη της καθημερινότητας, για να νικήσουμε τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Για μένα, νίκη είναι να παραδίδεις μια έξυπνη διάβαση, που καθιστά ευκολότερη κι ασφαλέστερη τη μετακίνηση των πολιτών με κινητικά προβλήματα, όπως κάναμε πριν από λίγες μέρες στο Καλλιμάρμαρο και στο Σύνταγμα. Νίκη είναι να πετυχαίνεις, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων μας, να παραδώσεις μέσα σε τρεις μήνες 95.000 διπλώματα οδήγησης σε πολίτες που ταλαιπωρούνταν. Νίκη είναι να καταφέρνεις να αντιμετωπίζεις τις συνέπειες φυσικών καταστροφικών φαινομένων, όπως έγινε πρόσφατα στην Κινέτα, χωρίς να χάνουμε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες στο μέλλον, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα τις κερδίσουμε έχοντας στο πλευρό μας τους εργαζομένους της Περιφέρειας αλλά και τους πολίτες της Αττικής.

 

Μόλις μπήκε η νέα χρονιά, το 2020. Πώς θεωρείτε ότι θα είναι αυτή η χρονιά για την Αυτοδιοίκηση, με δεδομένο ότι έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις;

Το 2020 πρέπει να είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και η απαίτηση όλων των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία, όπως έγινε με τον «Κλεισθένη». Τώρα είναι η ώρα να αποκτήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, που θα μας δίνει τη δυνατότητα , τους πόρους αλλά και το προσωπικό για να ανταποκριθούμε στις αρμοδιότητές μας. Στη λογική της επιτελικής κι αποκεντρωμένης λειτουργίας, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

 

Προσφάτως, υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2020. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον πρώτο προϋπολογισμό της δικής σας διοίκησης; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας;

Είναι ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός, που από μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της Αττικής. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός μας ανέρχεται στα 490 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, περίπου το 40% αφορά ανελαστικές δαπάνες. Μισθοδοσία, πάγιες δαπάνες και έξοδα. Με ιδίους πόρους θα εκτελέσουμε έργα ύψους 184 εκατομμυρίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, προϋπολογισμού άνω των 160 εκατομμυρίων, είναι έργα συνεχιζόμενα. Έργα που ξεκίνησαν πριν αναλάβουμε τη θητεία μας και δεν πρέπει να σταματήσουν.

Στο τεχνικό μας πρόγραμμα συμπεριλάβαμε μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας αρχικά ένα μικρό μέρος των ίδιων πόρων μας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο άμεσο μέλλον να τα υλοποιήσουμε, αναζητώντας κι άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Πρώτη προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση και βασική προεκλογική μας δέσμευση είναι να προχωρήσουν άμεσα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Για μας, εμβληματικό έργο είναι η β’ φάση ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Θέλουμε η Περιφέρεια Αττικής να είναι περιφέρεια υγείας. Για να πετύχουμε τον στόχο αυτόν, επενδύουμε στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων που αφορούν την πρόληψη μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού.

Αναδεικνύουμε σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα τη χρονιά που μας έρχεται την ανακύκλωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα προστατεύει πάνω από όλα τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Δίνουμε βάρος στην αξιοποίηση και διαχείριση των μεγάλων πάρκων της Αττικής.Προς όφελος όλων των πολιτών. Προβλέπουμε τη διάθεση κονδυλίων για την ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως, του Πάρκου Τρίτση και των υπόλοιπων χώρων πρασίνου της Αττικής.

Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις αστικές αναπλάσεις, που κατευθύνουμε σχεδόν το 22% των πόρων του τεχνικού μας προγράμματος.

Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η βελτίωση της προσβασιμότητας, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία. Με έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού άνω των 27 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία σύγχρονων κι ασφαλών διαβάσεων, με νέες σηματοδοτήσεις, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης .

 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρατε, πράγματι οι πόροι της Περιφέρειας δεν είναι αρκετοί για να δώσετε λύσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να ξεπεράσετε το «έλλειμμα» αυτό;

Θα κινηθούμε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους δικούς μας πόρους. Ο δεύτερος άξονας προβλέπει να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος να καταρτίσει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέων υποδομών στον τομέα των μεταφορών, όπως τις επεκτάσεις του δικτύου του μετρό, την αναβάθμιση όλων των λιμανιών της Αττικής, την κατασκευή νέων οδικών αξόνων, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, τα αντιπλημμυρικά έργα, τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ. 15 δισ. για την Αττική είναι η βασική μας διεκδίκηση από την κυβέρνηση και είναι μια ρεαλιστική διεκδίκηση, για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας,που συνεισφέρει στη δημιουργία του 55% του ΑΕΠ και ζει σε αυτήν σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Τέλος, ο τρίτος άξονας στον οποίο πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Αττική, καθώς και να επιδιώξουμε συνέργειες με ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, που διαθέτουν κεφάλαια και τεχνογνωσία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ξεκαθαρίζω ότι η δική μας διοίκηση θα είναι φιλική απέναντι σε κάθε πραγματική επένδυση που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Αττικής και θα σέβεται τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών.

 

Έχετε βάλει, από την πρώτη στιγμή, το «καυτό» ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης ψηλά στην «ατζέντα». Παρουσιάζοντας τους άμεσους στόχους και τη στρατηγική που θα εφαρμόσει η Περιφέρεια Αττικής, κάνατε λόγο για αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και επιβράβευση των δήμων που ανακυκλώνουν. Περιγράψτε μας τον σχεδιασμό σας.

Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αττική. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, μακριά από λαϊκισμούς κι άσκοπες αντιπαραθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό:

Αναδεικνύουμε το 2020 σε έτος ανακύκλωσης για την Αττική.
Κρατάμε τη Φυλή ανοικτή για το επόμενο διάστημα, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες, στις οποίες δεν θα θάβουμε πλέον σκουπίδια, αλλά το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Άμεσα ξεκινάμε τις διαδικασίες αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της ΕΕ, που πρόκειται να ενσωματωθούν στο Εθνικό Δίκαιο έως τον Ιούνιο του 2020 και τις προβλέψεις του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδιασμού που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ενισχύεται το δίκτυο του καφέ κάδου των δήμων, παρέχοντας 9.000 καφέ κάδους και 80 ειδικά απορριμματοφόρα με σύναψη μνημονίων συνεργασίας, για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων. Το δίκτυο του καφέ κάδου θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2ο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τις ανάγκες και την απόδοση κάθε δήμου.
Στον σχεδιασμό των έργων και δράσεων, βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη κατάλληλων δεικτών απόδοσης και η παρακολούθηση αυτών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούμε άμεσα να προσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας, καθώς και να εφαρμόζουμε προγράμματα επιβράβευσης και παρακίνησης των δήμων και των πολιτών, αλλά και κινήτρων και αντικινήτρων για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν θέσει στα ΤΣΔΑ.
Έχουμε ιδρύσει και είμαστε στη διαδικασία βελτίωσης της ψηφιοποίησης του Παρατηρητήριου Ανακύκλωσης. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα θέσουμε σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής τους δήμους στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και με Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.
Σταδιακά το 2020-2021 θα διαθέσουμε, σε συνεργασία με τους δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες κ.λπ.). Παράλληλα με τις γωνιές ανακύκλωσης, χρηματοδοτούμε και τα Πράσινα Σημεία, όπως αυτά προκύπτουν από τα ΤΣΔΑ των δήμων σε συγκεκριμένες θέσεις.
Αξιοποιούμε τα 60 κινητά πράσινα σημεία που προμηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ.
Εντός του 2020, η Περιφέρεια Αττικής θα αποτελεί πρότυπο στη διαλογή στην πηγή, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα ΔσΠ σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας, που στη συνέχεια θα μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα δημοτικά κτίρια.
Παράλληλα με όλες τις παραπάνω δράσεις, η Περιφέρεια θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών .
Όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις, ο επανασχεδιασμός μας προβλέπει ότι:

Όλες οι μονάδες θα έχουν ειδική γραμμή για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, καθώς και των ανακυκλωσίμων.
Οι μονάδες θα μπορούν να παράγουν δευτερογενές καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως ΑΠΕ κατά κύριο λόγο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Κρατάμε ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Ξεκινήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία των έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής περίπου 3 ετών, έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις.
Προτρέπουμε τους δήμους σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ να υλοποιήσουν Διαδημοτικές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ώστε τα οργανικά που θα συλλέγονται να μεταφέρονται σε κοντινές μονάδες για την παραγωγή λιπάσματος υψηλής ποιότητας.
Για την κατασκευή των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, θα αξιοποιηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πόροι του ΕΣΠΑ καθώς και πόροι της Περιφέρειας.