ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει ξανά γενική καραντίνα!

«Αν η Ελλάδα δείξει την εικόνα μιας χώρας χωρίς τήρηση μέτρων, η τουριστική εικόνα της χώρας καταστράφηκε» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνισε Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει ξανά γενική καραντίνα, καθώς δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους εμβολιασμένους.

Μιλώντας στον ANT1, επεσήμανε πως «πρέπει να διαχειριστούμε την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα με ψυχραιμία. Ξεκινάμε με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Σχετικά με τις αναφορές για επικείμενα μέτρα, οι οποίες όμως δεν επαληθεύτηκαν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι «αν κάθε μέρα αλλάζουμε τα μέτρα, στο τέλος θα μπερδευτούμε και οι ίδιοι».
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «γενική καραντίνα δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, διότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στις ΜΕΘ. Είναι πάνω από το 50% του πληθυσμού. Αυτούς δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. έχουν κάνει την υποχρέωση τους, έχουν εμβολιαστεί και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους περιορίσει, να τους πει “κάτσε σπίτι σου”».
«Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί και είναι σε μεγαλύτερη ηλικία που κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγει τις συναντήσεις με όσους κινούνται, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να πάνε στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και κινδυνεύουν σοβαρά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση, μέσα στις επόμενες 10-20-30 ημέρες συμπληρώνουν και την δεύτερη δόση. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να κάτσουν με την παρέα τους σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητο να πάνε σε εσωτερικό χώρο, καλοκαίρι είναι, δεν είναι και του θανατά να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο».
«Κάθε φορά που εφαρμόζουμε καινούριο μέτρο, οι επιχειρηματίες αντιδρούν. Δεν τους αδικώ, διότι κάνουμε την ζωή τους πιο δύσκολη. Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει μέτρα. Αν η Ελλάδα δείξει την εικόνα μιας χώρας χωρίς τήρηση μέτρων, η τουριστική εικόνα της χώρας καταστράφηκε», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Για την στήριξη επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «νέα μέτρα οικονομικής στήριξης τώρα δεν προβλέπονται. Προϊόντος του χρόνου… θα δούμε», ενώ σε ότι αφορά τα πάρτι σε beach bar με χιλιάδες θαμώνες, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι φέρουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», με επιδότηση στις επιχειρήσεις εστίασης βάσει τζίρου, ως κεφάλαιο κίνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι ένα πρόγραμα ΕΣΠΑ που κανονικά εκταμιεύεται μετά από 1,5 χρόνο. Εμείς καταφέραμε αυτό να γίνει σε 45 ημέρες. Πληρώνουμε κάθε ημέρα περίπου 1.000 δικαιούχους. Ο αριθμός τους εξαρτάται με τον ρυθμό εκκαθάρισης των αιτήσεων».