slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για εφιάλτη διαρκείας προειδοποιεί ο Λέκκας! 650 βαθμοί έλιωσαν ζάντες σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια!

Για «έναν εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο» έκανε ο λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως «πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, έναν εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που, στη συνέχεια, θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια τα οποία είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη περίοδο, παρατεταμένη δύσκολη περίοδο».

Όπως τόνισε σημασία έχει πώς θα αντιδράσουμε, «και συλλογικά και ατομικά». «Θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Με απαγόρευση, όχι με σύσταση. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο είναι οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να πιάνουμε τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται».

Επανέλαβε ότι στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν, κάτι που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου και για αυτό είναι «αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα, μπορεί να κάνει κριτική».

Μάλιστα, ανέφερε πως «αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες».

«Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας», τόνισε, εξηγώντας ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.

Παράλληλα σχολίασε πως «άκουγα πολιτικούς και οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές. Δηλαδή με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».